donderdag 26 november 2015

KNOL- SELDRIJSOEP met ZALM.

Ja, ik ben er weer. Even "radiostilte", keukenverbouwing ( ga ik jullie niet mee lastigvallen) en de welbekende griep.
Ben je er een beetje vanaf, dan word je weer door een ander aangestoken. Ondanks die lekkere griepprik, die ieder jaar maakt dat ik griep krijg, wel in mindere mate ja ja.
Nu heb ik dus allemaal nieuwe apparaten in mijn nieuwe keuken, even wennen maar met het boekje in de hand ook weer opgelost!
Eerste soepje in de nieuwe keuken dus.
Voedzaam, geen erwtensoep van de knol en heerlijk met een stukje stokbrood om te dopen en vlokken gebakken zalm erover.
Momenteel is er ook pastinaak volop te koop. Daar ga ik snel ook wat voor verzinnen.
Geen seldrij-knol bij de hand/ te koop? Dan is pastinaak ook een goed alternatief voor deze soep.

INGREDIËNTEN                                        

Knol-seldrij 1/2
Aardappelen 2 grote
Bouillonblokje/rund 2 st.
Ui 1
Olijfolie
Kerriepoeder 1/2 tl.
Peper/Zout
Peterselie fijngesneden 2 eetl.
Crême-fraiche 75 ml.
Zalm moten 2 st.

Schil en was de halve slderijknol en snij deze in blokjes van 1 à 2 cm.
Schil en was de aardappelen en snij deze ook in stukjes.

Neem een ruime pan en los in 1 liter water de bouillonblokjes op.
Seldrijblokjes en aardappelen toevoegen en in ongeveer 20 minuten gaar koken in de bouillon. Daarna pan van het vuur.
Schil en snij de ui fijn.
Fruit deze in 1 eetlepel olie zacht en voeg dan kerriepoeder en wat peper toe. Roer dit goed om en voeg het daarna bij de groenten.
Was en snij de peterselie fijn. Voeg 2/3 ook aan de soep toe ( rest is voor garnering).
Als laatste de crême-fraiche door de soep roeren.

Strooi wat zout en peper over de moten zalm en bak die zachtjes gaar. Niet te lang!
Warm het stokbrood op.

Pureer de soep fijn met een staafmixer.
Proef, zout/peper erbij?
Dien de soep op in gezellige kommen, strooi de vlokken zalm en eventueel peterselie erover. Geef het stokbrood erbij.
Sherry in huis? Een ander koud wit wijntje?
Kaarsje op tafel en ja hoor ik ben er weer!
Eet smakelijk en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten