CONSISTENTIE

Consistentie = Dikte, vloeibaarheid.

Er zijn verschillende consistenties:

  1. Vloeibare consistentie
  2. Dun vloeibare consistentie
  3. Dik, glad vloeibare consistentie
  4. Gemalen consistentie
  5. Zachte consistentie

Broodmaaltijd en de warme maaltijd is altijd aan te passen. Dat kan na de bereiding ervan. 
Potjes babyvoeding, daar ben ik geen voorstander van. Wèl, eventueel fruitpotjes (noodoplossing dus).
Bij de apotheek is een poedervormige, gepureerde maaltijd te koop; Resource Instant Menu / Fa. Nestlé. Vermengen met melk, water of bouillon. Varieer voldoende.

In plaats van:

Brood: kwark, pap, vla, yoghurt, maaltijdsoep. Brood dopen in bouillon bijvoorbeeld.
Pap: verschillende soorten, aanlengen met volle melk of slagroom.
Drinkontbijt: denk aan de pitjes!
Warme maaltijd: eerst bereiden. Malen en/of fijnprakken. Eventueel vermengen met water of bouillon of jus.
Zacht (vet!) vlees: gehakt, worsten, schouderkarbonades, vis, kip (kippendijtjes). Ragouts en eiergerechten.
Zachtjes bakken, koken of pocheren. Serveer jus, saus of room er apart bij.
Kleur doet veel.
Rauwkost hangt af van de groenten. Soms is in de zomer 'n mix van gepelde tomaten, uitje, beetje azijn, suiker en olie een heerlijk opfrissertje!
Diepvriesgroenten zijn 'n goed alternatief. Denk aan spinazie à la crème, andijvie à la crème. Makkelijk en even gezond. Wel is het zaak de groenten gaar te koken. Niet doorkoken, maar gaar. En eventueel daarna verdunnen.
Aardappelen: aardappelen of puree. Lekker met volle melk, roomboter, snufje zout, peper en noot! Denk ook eens aan olijfolie, gemalen gedroogde tomaten op olie, teentje knoflook, olijven, enz.
Kaas: neem geen plak kaas, maar bijvoorbeeld Parmezaan.
Pasta's: na malen - plakt! Al zijn de bamisoepjes (kant en klaar) super met een lente-uitje, uitjes gebakken en 'n scheutje ketjap en daarna malen.
Rijst: zacht koken en malen.

Er zijn verschillende verdikkingsmiddelen te koop in de supermarkt. Maizena (rijst of mais), bloem, allesbinder voor als het té vloeibaar uitvalt.

Meestal gaat de smaak achteruit. Verse kruiden, pepertje (níet te heet, verbranden!). Daarvoor heb ik voorheen strooipoeder genoemd. Beter dan zout. Zet dat op tafel en maak er 'n feestje van. 

Serveer het in kommetjes en laat als het kan men het zelf mengen op het bord. Alles door elkaar is niet zo fraai. Het oog wil ook wat!




  • MATERIALEN
  • VOORRAAD IN DE KEUKENKASTJES
  • CONSISTENTIE
  • ONTBIJT
  • LUNCH
  • SOEPEN