donderdag 10 december 2015

EENDENBORSTFILET met HOISIN-SAUS.
                                                                         

Een mooi stuk eendenborstfilet gehaald.
Heerlijk op de huid gebakken en vandaag op z`n indisch met een balletje kokosrijst in een stukje bananenblad gewikkeld en daarna gestoomd of in de magnetron.
Komkommersalade erbij en je bent klaar.
We gaan richting kerst, het kerstdiner en dit is weer eens wat anders dan de jaarlijks terugkerende kalkoen.
Bananenblad, gefruite uitje, droge sambal goreng tempé, kokosmelk/blok en hoisin-saus haal je kant en klaar bij de indische toko.

RIJST ( nasi gudu):
Kook de rijst gaar zoals u dat gewend bent of zoals het op het pak staat. Voeg 1 cm van het kokosblok toe. Wil je een geel kleurtje, dan wat kurkuma/ geel poeder er bij roeren.
Knip een stuk bananenblad van 3x3 cm.
Leg daar een bolletje ( 1 pers.) gaar gekookte rijst in het midden van het blad.
Hier boven op een flinke eetlepel sambal goreng tempé en wat gefruite uitjes en vouw het bananenblad dicht.
Pak het pakketje in magnetron folie in.

Als je het gaat gebruiken, het pakketje 2 minuten op 800 in de magnetron warm maken.
Haal de folie eraf en laat iedereen zelf zijn bananenblad opmaken op het bord. Op het blad kun je dan de verdere gerechten serveren.
Staat mooi en apart op tafel!

KOMKOMMERSALADE:
Was de komkommer goed en haal de uiteinden eraf.
Haal met een theelepel de zaadlijsten eruit, snij in plakjes en daarna in reepjes.

Meng in een schaaltje 1 eetlepel witte azijn, 1 eetlepel suiker en wat warm water. Roer goed door zodat de suiker oplost. Proef, het moet zoet/zuur smaken.
Leg dan de reepjes komkommer erin en laat minstens een half uur trekken.






EENDENBORSTFILET met HOISIN-SAUS:
Haal de filet uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier.
Smeer de onderkant ( niet het vel) dik in met hoisin-saus en laat minstens 1 uur marineren uit de koelkast.
Dep de filet dan weer droog en snij het vel kruislings in tot op het vlees. Gebruik een scherp mes!
Neem een koekenpan en laat die flink heet worden. Geen olie of boter gebruiken!
Bak de filet op de huid 6 minuten, keer om en bak de vleeszijde 4 minuten.
Bestrooi de eendenfilet in de pan met peper en een beetje zout.
Haal de filets uit de pan en laat het een paar minuten rusten in aluminium-folie.
Snij in plakjes en serveer het op het bananenblad of op een warm bord.


Voor degene met slikproblemen:
Neem aardappelpuree i.p.v. rijst en roer door de warme puree naar smaak wat gefruite uitjes. Die worden vanzelf zacht.
Komkommersalade fijnmalen en in een leuk glaasje erbij geven.
Eendenborstfilet, malen/ pureren en druppel er dan wat hoisin-saus over.

Mijn wederhelft vond het heerlijk!
Dus wil je eens wat anders.....................
Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten