donderdag 28 april 2016

SAMBAL`S MAKEN.

Vaak is het eten flauw en smakeloos voor een patiënt met slikproblemen.
Ze proeven de helft niet en willen toch een beetje smaak en pit. Ja, er is mosterd of chili-saus.
Maar wat als we nu eens zelf sambal maken?
Ik maakte verschillende sambals en mengde het door de smeerkaas of roomboter en kon hem er goed mee verassen.
Hij smeerde het op zijn boterham, over de warme aardappelen of deed een likje ervan in de soep.
Dit zijn zachte sambals en van het oorspronkelijke recept gebruik ik maar de helft van de chilipepers!
De "trassi"die ik gebruik is een fijngemalen garnalen-pasta. Deze is in gemalen vorm meestal in een blok te koop in de toko. Koop zo'n blokje, je kunt hem voor verschillende gerechten gebruiken.
Ik weet zeker dàt zodra je het verpakte blokje openmaakt, je een stapje terug doet voor de lucht. Een sterke vislucht! Maar zonder een beetje hiervan krijg je geen lekkere sambal. Onmisbaar dus!


SAMBAL van Tomaten.

5 Tomaten, 2 rode pepers, 1/2 theelepel Trassi, wat zout naar smaak en wat olie.
Ontdoe de pepers van de pitjes en snij het grof.
Snij de tomaten in 4 stukken.
Bak de tomaten en pepers in wat olie aan en laat het vocht zoveel mogelijk verdampen.
Roer dan de trassi en wat zout erdoor.
Pureer dit alles fijn ( consistentie bepaalt u zelf) en voeg eventueel voor de smeuïgheid wat olie toe.

Doe de sambal in een goed schoongemaakte glazen potje, maak het dicht en laat het op z'n kop afkoelen. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal te gebruiken, zo blijft het langer goed en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
                                                                   

SAMBAL BADJAK.

4 Rode pepers, koksolie, 5 rode uien, 1/4 theelepel trassi, 1 vingerlengte sereh, asam water, 1 theelepel suiker, zout naar smaak en 2 blaadjes djeruk poeroet (citroen blaadjes).
(De asam, sereh en dejruk poeroet zijn in de toko te koop.)
De pepers (zonder pitjes) fijnmalen met de uien, trassi en wat zout in de machine.
Smelt 1 eetlepel kokosolie in een pan en fruit de sambal met de sereh en de blaadjes djeruk poeroet samen aan.
Roer goed door en voeg dan de suiker en het asamwater toe. (Asam weken in wat lauw water en alleen het vocht gebruiken 1 eetlepel is voldoende). Niet teveel!
De sambal moet vochtig zijn, maar niet te waterig!

Je kunt hier ook een eetlepel kokosmelk doorheen roeren. Kook de sambal dan wat door tot de olie eruit komt.
En ook deze sambal in een goed schoongemaakt potje doen zoals hierboven beschreven.

Geniet hiervan, de groeten van Inez.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten