dinsdag 19 mei 2015

GESTOOFDE KARBONADES met GEVULDE TOMATEN.

Vriendin komt en meestal blijft ze eten en wat is er dan makkelijker om een stoofpot te maken.
Genoeg afbakbroden en aardappelen in huis, even langs mijn turkse vriend voor zijn mooie tomaten en klaar ben ik weer.
Vandaag maak ik het stoofvlees niet met rib/of sukade-lappen maar met schouderkarbonades. Die waren in de aanbieding en de suddertijd is aanmerkelijk korter.
Sla aanbiedingen van vlees en groenten in, vries ze in, doe dat ook met restjes saus. Altijd makkelijk zo'n voorraadje voor jezelf of onverwachte gasten.
Was wel zo'n karbonaadje goed onder de kraan en droog af met keukenpapier. Er kunnen altijd nog botsplinters aanhangen en dat is niet zo prettig voor patiënt.
Tomaten uit de oven erbij en genoeg tijd over om bij te kletsen dus.
Voor wederhelft heb ik de tomaten apart gemaakt.
Hol de tomaten uit, bestrooi met zout, pitjes eruit, maar bewaar het vocht.
Mengsel gemaakt van een uitje, wat peterselie, olijfolie en peper, zout en het vocht van de tomaten.
Dit mengsel in de blender en de tomaten hiermee gevuld, zodat hij het straks alleen maar hoeft uit te lepelen. Beetje paneermeel erover en zout en peper.

INGREDIËNTEN                                      

Magere schouderkarbonades 3 stk.
Boter
Uien 2 st
Laurierblaadje 2 st
Mosterd 1 eetl.
Flesje bruinbier 1
water 100 ml
Bouillonblokje 1/2
Zout/Peper
Tomaten 4 grote
Peterselie handvol fijngesn.
sjalotje 1
Olijfolie
Paneermeel

Was de schouderkarbonades, droog ze af met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
Schil en snipper de uien.
Verhit wat boter in een braadpan en bak de karbonades rondom bruin.
Haal hierna het vlees uit de pan en fruit de uien zachtjes gaar in de resterende boter.
Voeg laurier en mosterd toe, roer goed door en leg het vlees weer terug in de pan.
Giet het bier er rustig bij, het gaat bruisen! Daarna het water en bouillonblokje, blijf roeren.
Leg het deksel op de pan, vuur laag en laat het ongeveer 1 1/2 uur garen en sudderen zodat het vlees zacht wordt. Check in de tussentijd de gaarheid en draai het vlees halverwege om.
Was de tomaten, haal het kroontje eruit en halveer de tomaten in de lengte.
Leg ze met het snijvlak naar boven in een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi met zout.
Meng de gesneden en gewassen peterselie met gesneden sjalotje, olijfolie en een klein beetje paneermeel (zodat het een smeuïg geheel wordt) en strooi hier als laatste wat peper en zout over.

Leg dit mengsel over het snijvlak van de tomaten en bestrooi met wat paneermeel.
Zet de schaal in de oven en gratineer de tomaten in ongeveer 10 a`15 minuten bruin.
Haal het zachte vlees uit de pan en kook het vocht (jus) in, naar gewenste dikte.
Maak er wat aardappel-puree bij of doe net als ik, zet de afbakbroden in de oven.
Maal 1 portie van het vlees. extra jus op tafel en de broodjes.
Ik heb er extra een paar gepofte aardappels bij gemaakt, simpel en met een klontje boter heerlijk erbij.

Hieronder recept:

GEPOFTE AARDAPPEL:
Was de aardappelen, zet ze in een magnetronschaal/vuurvaste schaal en gaar ze 10 minuten in de magnetron (afgedekt) op 800. Prik erin en check of ze gaar zijn.
Daarna de aardappelen bestrooien met rozemarijn en wat zout. Meng er wat olijfolie overheen en zet de schaal nog eens 10 minuten in de oven op grill-stand.
Snij of druk ze open en vul met crême-fraiche of een klontje roomboter.


Geniet van elkaar, eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten