donderdag 6 augustus 2015

GEPOCHEERDE KIP met SPERZIEBONEN SALADE (koud).

Met het opruimen van mijn kast vond ik nog dit recept. 20 Jaar geleden gekregen van mijn japanse vriendinnetje Kyomi.
Licht en goed passend bij dit weer, alles koud en goed om van te voren klaar te maken.
Ik was er toen helemaal lyrisch van en we hadden toen op haar franse, smalle balkonnetje in Amsterdam, er een heerlijk glaasje saké bij. Mooi weer toen, ik weet het nog goed en we kregen het er behoorlijk warm van. Maar wat hadden we genoten.
Probeer het eens, ga naar de chinees/indische winkel voor de verse ingrediënten zoals gember, koriander, mirin en de rijstazijn. Bij de Jumbo kun je dit alles tegenwoordig ook goed verkrijgen.
En omdat ik vaak experimenteer had ik gelukkig nog een voorraadje hiervan staan. Kruiden in de tuin en mirin en rijstazijn ook voorradig.
Door de weeks kook ik ook vaak hollandse, italiaanse pot en af en toe wat anders maakt het leven leuker toch? En wederhelft was er gek op.

INGREDIËNTEN                                          

Korianderstelen 3 stuks
Zwarte peper 1 tl.
Bosuitje 2 st.
Zout 1 eetl.
Kipfilet 2 st.
Chilipeper klein beetje
Sperziebonen 300 gr.
Ketjap 2 eetl.
Rijstazijn 2 eetl.
Mirin 3 eetl.
Sesamolie 1 eetl.
Knoflook 3 tenen fijngehakt
Verse gember fijngesneden 1 eetl.
Evt. geroosterde sesamzaadjes

Was en snij alvast de koriander, bosuitjes, chilipeper, knoflook en gember fijn. Zet opzij/apart.
Doe de koriander, bosuitjes, peper en zout in een ruime pan met koud water en breng dit alles aan de kook.
Roer goed om en leg de kipfilets hierin, vuur uit en laat de filets mèt deksel op de pan zo 20 minuten pocheren.
Snij daarna de filets in plakken en zet opzij. Folie erover zodat de filets niet uitdrogen.

Haal de sperziebonen af en blancheer dit in water met een schepje zout. Ongeveer 3 minuten. Spoel ze daarna af onder de koude kraan en laat uitlekken. Zo blijven de bonen mooi groen.
Neem een steelpannetje en doe daar de ketjap, azijn, mirin en sesamolie in en breng dit aan de kook.

Haal de pan van het vuur en roer als laatste de knoflook en gember erdoor. Zo kan dit alles nog lekker intrekken zonder vuur.
Garneer het bord zoals op de foto en strooi er naar believen chilivlokken en geroosterde sesamzaadjes over.
Sprenkel daarna de dressing over de boontjes en ook wat over de kip.

Wij hebben hier genoeg aan, maar rijst of een geprakte aardappel smaakt hier ook goed bij.
Maal voor degene met slikproblemen 1 portie van de sperziebonen en 1 portie van de kip. Is het te droog, neem wat van het resterende vocht van de kip ( denk eraan, is vrij zout!) of roer het zachter met wat extra neutrale olie.
Zeef de helft van de saus en zet dat ook op tafel, zo komen er geen korreltjes achter in de keel terecht.
Andere helft van de saus ook op tafel, waan je in Japan, geniet ervan en eet smakelijk.
De groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten