woensdag 9 september 2015

ATJAR TJAMPOER/ZUUR. East meets West.

Betere titel kon ik hier niet aan geven!
Zoetzuur met lekker veel groenten. Vandaag spelen broccoli, bloemkool en peen de hoofdrol. lekker op z'n indisch.
Dit zuur is heerlijk op de boterham met een plak kaas of ham of door de aardappel puree voor een frisse puree. weer eens wat anders. En wat dacht u van een gebakken visje of een sateetje met wat fris zuur?
Vanavond eten wij het met een balletje gehakt en een gestampte aardappel. Balletje nog in de vriezer en ik denk dat het voor u ook geen probleem is om die te maken. Maar ik had nog voorraad, vandaar..
Alleen het recept van de zoetzure groenten dus.
Sperziebonen, kool, wortelen, bloemkool, taugé, veel groenten kun je gebruiken, gewoon alles wat je lekker vind.
Roerbakken en van te voren klaar te maken, koud of warm en je houd het zeker 1 week goed in de koelkast. Zorg er wel voor dat de groenten knapperig blijven, dus niet te lang roerbakken!
Ook heb ik vandaag alle kruiden in poedervorm gebruikt, gemak dus.

INGREDIËNTEN                                            

Kleine bloemkool 1/2
Kleine broccoli 1/2
Kleine winterpeen 1
Kemirinoten 3 st.
Knoflook 2 st.
Uien 2 st.
Olie
Kunir 1 tl. (Kurkuma)
Gemberpoeder 1 tl.
Koenjit 1 tl. ( geelwortel)
Laos 1 tl. ( galanga wortel)
Azijn 1 1/2 eetl.
Suiker 1/2 eetl.
Bouillonblokje vlees 1/2
Amsterdamse uitjes 6 st.
Zout naar smaak

Bloemkool en de broccoli wassen en in mooie roosjes/ stukjes snijden.

Snij ook de peen in smalle reepjes.
Pel de ui en knoflook,snij in grove stukken en doe deze in de blender/maler, voeg hier de kemirinoten aan toe en pureer dit samen fijn.
Doe 1 1/2 eetlepel olie in een ruime pan en fruit dit mengsel aan. Hierna de peenreepjes erbij. Blijf goed roeren (roerbakken) en voeg na ongeveer 4 minuten de bloemkool en broccoliroosjes toe.
Roeren, roeren, roeren, verkruimel het halve bouillonblokje erover en alle kruiden erbij. roer, plakt het een beetje in pan voeg dan een klein scheutje water toe.

Na 5 minuten de azijn en suiker erbij en proef. Zout naar smaak toevoegen.
Als laatste gaan de amsterdamse uitjes erbij en eventueel een klein beetje vocht uit het potje.
Het moet zoetzuur smaken en de groenten moeten knapperig zijn.
Voor wederhelft een stamp potje gemaakt van romige aardappel puree met de zoetzure groenten erdoor en dat weer fijngemalen. Een geel fris feestje op zijn bord met een extra klontje roomboter.
Wat instant jus erbij en de gehaktbal was zacht genoeg om te prakken.
Ik wens u smakelijk eten en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten