vrijdag 25 september 2015

BIETENSOEP, CHORIZO en OUDE KAAS.

Oude kaas dus, want zelf ben ik niet zo wild van geitenkaas ( aan u de keus). Wèl de zachte geitenkaas en dan omhuld met een velletje ontbijtspek, gebakken en dan door een salade!
Gek eigenlijk, maar ik associeer het met de 2 geitjes die vroeger bij mevrouw de Boer in de wei liepen.
Trouwens bij de meer gerijpte  vind ik de geur irritant.
Pan soep dus met croutons ( blokjes brood, gebakken in de roomboter met wat tijm).
Alles makkelijk vooraf te maken en bij het aan tafel gaan, alleen opwarmen.
Pureer de soep van te voren, zo ook de plakjes uitgebakken chorizo en de croutons kunnen eenvoudig zacht worden in de soep voor degen met slikproblemen.
De chorizo hoeft er niet persé bij, maar het geeft net als met uitgebakken spekjes een extra kick.

INGREDIËNTEN                                            

Croutons: tijm, stukjes brood en roomboter

Oude kaas geraspt 100gr
Boter 25 gr
Sjalotten 4 st.
Knoflook 2 tenen
Prei 1
Kippenbouillontabl. 2 st.
Bietjes geraspt 400 gr.
Peper/ Zout
Chorizo ongeveer 150 gr.

Maak eerst de croutons, laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten blik of zakje.
Was de prei en snij in ringen.
Schil, pel de ui en knoflook en snij in stukjes.
Dit alles hoeft niet zo fijn gesneden, het wordt later toch gepureerd.

Smelt de boter in een soep-pan en fruit de sjalotten, prei en knoflook zachtjes in de pan aan.
Voeg hierna de bietjes, de twee bouillontabletten en 750 ml water toe. Roer goed om.
Breng dit alles aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
Pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer fijn.

Bak de chorizo uit en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de rest van de rode olie toe aan de soep.
Proef, peper en zout erbij?
Verdeel de soep over de soep-kommen en bestrooi met de oude kaas en de chorizo.
Zet het schaaltje met de croutons erbij op tafel of eventueel wat stokbrood.

Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten