dinsdag 29 september 2015

"HETE BLIKSEM"met TERIYAKI BALLETJES.

Een hele goede combinatie vind ik zelf, zoetzuur en zout.
Hete bliksem smaakt het lekkerst, als het heel warm/heet gegeten wordt. Het heeft niets met pepertjes te maken.
Dit is eigenlijk een heel oud recept, mensen zullen het misschien van vroeger herkennen. Wij aten het vroeger graag, het is simpel, lekker en net zoiets als: aardappelen met appelmoes.
Pfhh.. terwijl ik dit schrijf dringt het goed tot me door dat de tijd verder gaat en ik zelf niet meer zo piep ben ha ha. Vroeger, vroeger.....
Eenvoudig, lekker, kinderen zijn er dol op, geen lif-lafjes en een fijn gerecht om te maken als je terugkomt na een fikse wandeling in de herfst bijvoorbeeld.
Een goede combinatie met die hartige balletjes.
Alles goed te eten voor degene met slikproblemen en zijn de balletjes niet zacht genoeg, pureer of maal het dan even.

INGREDIËNTEN                                            

Aardappelen 2 pers.
Appels 2 st. zoet/zuur
Uien 2 st.
Peper/zout
Kookroom
Boter

Gehakt h.o.h. 400 gr.
Zakje1 gehaktkruiden neutraal
Ei 1
Teriyakisaus 2 eetl.
Gember siroop 1 eetl.
Knoflook 1 teentje
Olie

Schil, was en kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar en stamp ze fijn. Zet opzij en hou ze warm.
Schil de uien en appels en snij in stukjes.
Bak de uien in een klontje boter glazig en voeg dan de appel-stukjes hieraan toe.

Roer goed om en bak dit op zacht vuur totdat de appels zacht geworden zijn.
Haal het dan van het vuur en stamp dit mengsel fijn.
Meng de gestampte aardappelen hierdoor, voeg een scheutje room toe ( maak het niet tè vochtig) en breng het gerecht op smaak met peper en zout.





Voorde balletjes:
Meng het gehakt met de kruiden, het ei, de Teriyaki-saus en de gembersiroop.
Voeg 1 fijngesneden teentje knoflook toe en draai van het gehakt kleine ping-pong balletjes.
Bak de balletjes in wat olie met een klontje boter om en om aan en gaar in ongeveer 10 minuten.
Leng de jus aan met een klein beetje water en wat Teriyaki saus.

Eet smakelijk en de groeten van Inez.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten