dinsdag 13 oktober 2015

AARDAPPELSOEP met uitgebakken ONTBIJTSPEK. (warm of koud!)

Heerlijk druk weekend gehad, helemaal in mijn element.
In de Jumbo Foodmarkt was afgelopen weekend een Herfstfestival en ik stond daar met quiches van pompoen, selderij en paprika's.
Feest, allemaal verschillende kraampjes binnen en buiten op het plein. Er was weer van alles te proeven en te kopen. Kaas, mais, pompoen, hotdogs enz. voor elk wat wils!
Er reed zelfs een safari-treintje rond door de Jumbo met 2 vrolijke rangers, met overal in de winkel een stop om de mensen/mensjes in de trein iets te laten proeven. Goed idee Jumbo!

Kinderen kwamen ook voluit aan hun trekken, veel proeven, kleuren en een paar studentes uit Tilburg hadden een "kookjesboek" geschreven.
Verhalen/sprookjes met recepten om kinderen te stimuleren te lezen, proeven en  zelf te koken met eigen gemaakte brouwsels.
Heel goed bedacht meiden en ik weet het alles is duur, maar E20,= voor een boekje is aan de hoge kant.
Vandaag "rustdag"ha ha.
Dus door mijn huis gerommeld, alles weer aan kant en voor vanavond een aardappelsoep bedacht met een scheutje witte wijn.
Rest van de wijn lekker, koud vanavond met een stukje brood bij de soep.
Deze soep kun je in de zomer ook heerlijk koud eten, bestrooid met bosuitjes en bijvoorbeeld hollandse garnaaltjes.
Ik serveer hem vanavond warm met uitgebakken/verkruimelde spekjes en een bosuitje erover.
En als toe, griekse yoghurt met kersenjam mmmmmmm......

INGREDIËNTEN                                        

Bosuitje 4 st.
Bleekselderij 3 stengels
Aardappelen 4 stuks middel
Boter of olie 1 eetl.
Witte wijn 1/2 glas
Kippenbouillon tablet 1 1/2 tabl.
Slagroom 40 ml,
Ontbijtspek 4 plakjes
Peper

Maak de bosuitjes en selderij stengels schoon en snij deze in stukjes/elleboogjes.
Schil, was de aardappels en snij in kleine blokjes.
Smelt 1 eetlepel boter of 1 eetlepel olie in een ruime pan en bak de aardappelblokjes, 2/3 van de bosuitjes (rest is voor garnering) en de selderijboogjes even aan ( 2 à 3 minuten, niet bruin laten worden!).

Voeg daarna een half glas witte wijn, 1/2 liter water en de bouilllonblokjes toe. Roer dit alles goed om en laat het ongeveer 20 minuten op een laag pitje koken.

Neem de pan van het vuur en roer naar smaak wat peper erdoor en voeg de slagroom ook toe.
Pureer de soep hierna met een staafmixer glad en laat ( als je koud wilt eten) de soep goed afkoelen en zet hem daarna in de koelkast.
Verhit een koekenpan en bak het ontbijtspek uit : zacht of krokant.
Wij houden van een dikke soep, voeg gerust nog wat water toe om de soep vloeibaarder te maken.
Maal het spek en de bosuitjes voor degene met slikproblemen en bak het spek niet té hard uit dan en strooi dit over zijn/haar soep.

Verdeel de soep over de kommen, garneer met de rest van de bosuitjes en verkruimel het ontbijtspek erover.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten