dinsdag 27 oktober 2015

PASTINAAK-STAMPPOT.

Pastinaak - nu valt het onder de vergeten groenten.
Pastinaak, familie van de wortelen/peen, ruikt er ook naar en heeft een zoetig/anijsachtige smaak.
Selderijknol, kool, wortelen, koolrabbi lekkere wintergroenten voor in de stamppot, maar geroosterd ook heerlijk met wat kruiden en sesamzaadjes erover gestrooid.
De geur en smaak deed me meteen aan vroeger denken, een simpel ouderwets recept maar, ozo smakelijk!
Speklapje erdoor en het gerecht zachtjes 45 minuten laten stoven.
Ik heb wel een portie gepureerd voor wederhelft, vleesjes eruit gevist dan, want de rest was goed te prakken.
In de vriezer nog 2 gehaktballetjes met jus voorradig dus ik was weer snel klaar.
Vroeger als mijn moeder dit maakte kregen we er niet een extra stukje vlees bij.
Raar eigenlijk, we kwamen niets te kort en alles wat je nodig hebt zit in dit recept : vlees, groenten en de aardappelen. Je wist gewoon niet beter en iedereen at het zo.
Dan besef je weer hoe goed we het hebben tegenwoordig en hoe we door de jaren heen ons ontwikkeld hebben wat het eten betreft.
Dit kun je makkelijk van te voren maken als je het het druk hebt.

INGREDIËNTEN                                          

Speklappen 2 st.
Pastinaak 400 gr.
Aardappelen 4 à 5 stuks
Boter/Olie
Zout/Peper
Runderbouillon 1/4 blokje

Snij de speklappen in blokjes.
Schil de pastinaak, was en snij in stukjes.
Schil de aardappelen, was en snij in blokjes.
Verhit in een pan 1 eetlepel olie met 1 eetlepel boter en bak de spekblokjes aan alle kanten aan.
Strooi hier een beetje zout en peper over.
Dan de pastinaak en de aardappelblokjes erbij. Roer dit alles goed om ongeveer 2 minuten.
Verkruimel een kwart blokje bouillon erover en voeg zoveel water toe dat alles half onderstaat, een klein beetje dus!

Deksel erop, vuur laag en dit alles ongeveer 45 minuten laten stoven.
Kijk af en toe, water erbij? Maak het niet té vochtig, het is niet de bedoeling dat het een soepje wordt.
Breng de stamppot ( indien nodig) op smaak met zout en voeg peper toe.
Vlees er extra bij? Maak dat ook klaar in de tussentijd.
Schep 1 portie op, vis de stukjes speklap eruit en vermaal die voor degene met slikproblemen.

Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten