donderdag 12 juni 2014

GADO-GADO (koude indische salade)

Bomvol vitamines en heerlijke koude groenten met een warme pindasaus.
Je kunt alles van te voren maken en malen, goed afgedekt in de koelkast bewaren en dan hoef ja alleen de pindasaus te verwarmen.
Zomers ideaal vooral op verjaardagen, bij de barbecue of zomaar als je visite/eters krijgt.
De groenten en eieren eerder gekookt.
Welke groenten? Kies de groenten die je lekker vind maar meestal neem ik sperziebonen, spitskool, aardappelen en taugé. Neem overal een handvol van.
Samen met hardgekookte eieren heb je een voedzame vegetarische maaltijd waar zelfs een carnivoor gek op is!
Geef er wat kroepoek bij en eventueel sambal.
Maal ook wat kroepoek en gefruite uitjes voor diegene met slikproblemen en doe dit extra door de gladde pindasaus. Probeer die pindasaus ook zo glad mogelijk te malen!
Kant en klare pindasaus voldoet, gebruik ik dat, dan neem ik meestal Wijko waar ik wat extra ketjap manis en sambal door roer. Doe wat er op de verpakking staat en wie weet voeg je er zelf naar smaak gember of iets anders aan toe.
Maar ik geef hieronder ook mijn recept van pindasaus als je nog de moed hebt om deze zelf klaar te maken.

BOODSCHAPPEN (voor de pindasaus)

Pepertje 1/2
Pindakaas
Terasi stukje 1cm
Zout en een beetje Suiker
Kokosolie (klapperolie)
Kokosmelk scheutje
Asam water of azijn (ind.winkel)

PINDA SAUS:

Maal of wrijf de terasi, het pepertje, wat zout en een theelepeltje suiker fijn. Fruit dit mengsel in een eetlepel kokosolie in een pannetje aan.Doe dan 3 eetlepels pindakaas erdoor.
Voeg asamwater of een scheutje azijn toe ( naar smaak). Goed blijven roeren. Laat de saus niet te lang koken. Het moet er een beetje rood en olie-achtig uitzien.
Proeven en eventueel naar smaak ketjap manis of 1 eetlepel pindakaas erbij.


BOODSCHAPPEN

Taugé
Spitskool of wittekool
Sperziebonen
Aardappelen
Eieren
Tahu  1/3 blok
Gefruite uitjes
Pindasaus (Wijko kant en klaar)



De groenten worden gaar gekookt, maar niet te zacht. Aardappelen in blokjes idem dito. De eieren hardgekookt en de taugé wordt geblancheerd.
Snij de tahu in blokjes.
Maal de helft van de groenten en zet deze op tafel in kommetjes.
Op het andere bord de groenten in laagjes leggen. Dus eerst de sperziebonen, aardappelen, daarna de kool en de rest volgt vanzelf.
Halveer de gekookte eieren en leg deze met de blokje tahu er boven op. Bestrooi met gefruite uitjes.
Hier gaat de warme saus overheen.
Geef extra saus in een kommetje erbij, kroepoek en een heerlijk koud glas bier!
Selamat makan en de groeten van Inez.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten