donderdag 26 juni 2014

STOOFVLEES met een BOTERHAM met APPELSTROOP ( of frieten).

Het is wel zomer, maar soms kun je zin hebben in iets winters. Zoals erwtensoep of stoofvlees.
Was dus bij mij ook het geval. Stoofvlees dus.
Heerlijk met een fijn volkoren boterham, dik besmeerd met roomboter en daarover heen appelstroop!
En voor wie er nog meer mee eet, verse frietjes uit de frituur. Maar dat hoef ik toch niet uit te leggen hoe je die klaarmaakt?
Alles in een pan, klaar maken en je hebt er verder geen omkijken naar.
Honing in plaats van suiker genomen en ik heb er extra wortelen door gedaan. De helft verdwijnt toch door het stoven.
Kinderen in mijn familie vinden dit ook lekker. Het is zoet/zuur en dan met patatjes!!
Het vlees de avond van te voren alvast in de marinade gedaan met de kruiden. Vlees wordt er malser door en de kruiden kunnen goed intrekken.

BOODSCHAPPEN

Knoflook 1 teentje
Stoofvlees 1 pond (sukade of runderlappen)
Azijn 100 ml witte
Laurier 2 blaadjes
Kruidnagels 3 st.
Roomboter 1/2 pakje
Uien 300 gr.
Wortelen 250 gr.

Honing 50 gr.
Appelstroop 1 flinke eetl.
Ontbijtkoek 1 dikke plak
Zout en Peper
Bruinbrood fijn of frieten.

Snijd het vlees in stukken en marineer ze de avond van te voren in de azijn, de kruidnagels en het in plakjes gesneden knoflookteentje. Dek af en zet dit in de koelkast.
De volgende dag snij de uien en de wortelen in stukjes/plakjes.
Neem het vlees uit de marinade, maar gooi de marinade niet weg. Droog het vlees goed af met keuken papier. Kruid daarna het vlees met zout en peper.
Neem een braadpan en smelt de roomboter tot die gaat bruisen en lichtbruin kleurt.
Braad de stukken vlees hierin rondom bruin. Voeg de uien en de wortelen toe en bak dit ook even mee.
Voeg hierna de honing, de appelstroop, de ontbijtkoek en de azijn marinade toe.
Het vlees moet onder het vocht staan. Voeg eventueel wat water toe.
Goed roeren en breng dit alles aan de kook.. Zet het vuur lager en stoof het in ongeveer 2 uur gaar.
Haal daarna het laurierblaadje en de kruidnagels eruit.
Bak in die tussentijd de frieten of neem een boterham.
Haal de korstjes van de boterham voor degene met het slik probleem!
Maal een gedeelte van het stoofvlees fijn met wat jus. Draadjesvlees is gauw droog!
Besmeer de boterham zonder korstjes met dik roomboter en daarna met appelstroop.
Daar gaat dan het gemalen vleesmengsel met jus overheen.
De gewone boterham ook besmeren met boter en appelstroop en daar weer het stoofvlees overheen.
Zet verder wat kommetjes op tafel met appelstroop, roomboter en de schaal stoofvlees.
Iedereen kan pakken wat hij/zij wil. Staat gezellig en doe voor de frieten er ook wat mayonaise bij.
Feest met deze winterkost toch?
IJsje na?
Eet smakelijk en de groeten van Inez.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten