dinsdag 10 juni 2014

TAPAS a la CASA.

Vandaag een tropische warme dag. Tsja en dan heb je weinig zin om lang in de keuken te staan.
Dus de keukenkastjes en koelkast geïnspecteerd. Brood heb ik altijd op voorraad en verse of ingevroren bouillon is ook meestal aanwezig.
Van de bouillon heb ik een helder soepje gemaakt vooraf met fijngesneden lente uitjes! Kracht en zout in deze temperaturen kun je altijd extra gebruiken. Denk aan het transpireren en overdrijf niet.
Blik artisjokharten op water heb ik alvast gemarineerd met kruidenolie en een klein scheutje azijn. Tegen het verkleuren, ja dat doet het ook zodra je de artisjokharten uit blik of pot haalt! Maar ook voor de smaak, citroen is ook een goede oplossing.
Uurtje gemarineerd in de koelkast. Deze viel zacht uit en is makkelijk te pureren of te prakken met een vork op je bord. En anders pureren, koud is dit een super zalfje.
Komkommer erbij en een flink stuk jonge kaas, neem zo jong mogelijk dan kun je de kaas nog een beetje vormen met je handen.
Wat brood erbij en je hebt een snelle tapas schotel met de dingen die je in huis hebt. Varieer en inspecteer je voorraad. Dit zijn maar suggesties, heb je ham of ander vleeswaar, pureren en met mayonaise en wat kruiden zoals mierikswortel, bieslook dan heb je ook een heerlijk smeerseltje.
Ik heb er ook aardappelen uit de oven bij gemaakt. Visite... dus die kan ook lekker mee snoepen.
Vrolijk kleed op tafel en we hadden weer een feestje met een door en door koud flesje chablis erbij! Top!!

BOODSCHAPPEN

Aardappelen 3 grote
Olijfolie 2 eetl.
Knoflook 2 teentjes
Tijm 3 steeltjes afgeritst
Zout en Peper
Artisjokharten op water
Kruidenolie
Citroen of Azijn
Komkommer 1/2
Griekse yoghurt 2 eetl.
Extra dikke plak Jonge Kaas
Ei 1
Paneermeel 2 eetl.
Meel 2 eetl.


De aardappelen in de schil goed schoon geboend en gewassen.In lange frieten gesneden en in een met bakpapier beklede bakplaat gekruid met 1 teentje knoflook en de afgeritste tijm. Met zout en peper bestrooien en overgoten met 2 eetlepels olijfolie. Goed husselen en in ongeveer 1 uur op 180 graden braden in de oven. Halverwege omroeren.
De artisjok heb ik van te voren al gemarineerd dus die heb ik uit laten lekken en weer in de koelkast teruggezet.
Halve komkommer wassen en in reepjes snijden. Bestrooien met een beetje zout en na een kwartiertje uit knijpen.
De yoghurt mengen met de fijn gesneden knoflook en wat peper naar smaak. De uitgelekte komkommer reepjes erbij doen. Roeren en ook dit weer in de koelkast zetten tot gebruik. Afgedekt, maar dat hoef ik er toch niet bij te vertellen?
3 Schaaltjes klaarzetten. 1 Kommetje met meel, 1 met losgeklopt eiwit en 1 met paneermeel.
De plak kaas heb ik in vieren gedeeld en de vierkantjes tot mooie platte ballen gekneed ( dit kun je ook gewoon vierkant laten, maar ja..).
Een voor een de kaasbollen eerst door het meel, daarna, door het eiwit en tenslotte het paneermeel gehaald.
Deze ballen in de roomboter of olie bruin bakken op niet te hoog vuur zodat het een mooi korstje krijgt en de kaas van binnen kan smelten.
De bollen moeten gesmolten zijn zodra je die opensnijd of breekt. Je kunt dan de kaas zo uitlepelen en dat is ook fijn voor diegene met een slikprobleem.
De helft van de komkommer pureren, zo ook eventueel de artisjok en met de kaasbollen op tafel zetten.
Voor mijn mannetje hoefden de patatas niet dus ook deze uit de oven gehaald en op tafel gezet. Ook super met een beetje verse knoflook, beetje sambal en mayonaise.(sausje)
Chablis erbij met koude glazen, heerlijk proost en eet smakelijk!
De groeten van Inez.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten