donderdag 21 augustus 2014

Snelle TOMATENSOEP en VIS PUREE/PANVIS met BIETJES SALADE.

We worden allemaal gestimuleerd om hollandse groenten te eten door de boycot van de russen. Genoeg seizoen groenten : prei, tomaten, komkommer volop en goedkoop!
Gazpacho, salades, of zomaar rauw uit het vuistje, gevulde courgettes/tomaten enz. en natuurlijk niet te vergeten al die heerlijke voedzame soepen die je hiervan kunt maken.
Maak een voorraad in de vriezer van bijvoorbeeld de tomaten en maak daar een tomaten moes van, kun je alle kanten mee uit.
Heel eenvoudig: Neem een ruime pan. Was de tomaten en snij in grove stukken. Roer dit op een laag vuur tot een moes (zoals appelmoes). Zeef de tomaten hierna.
Laat afkoelen en verpak het in diepvries dozen of diepvries zakjes en zet dit in de vriezer tot gebruik.
Dus vanavond een simpel soepje vooraf met ingrediënten die iedereen in huis heeft.
Omdat ik vandaag zo druk met mijn tomaten bezig was, maar even in de koelkast gekeken en vond gekookte bietjes en in de vriezer nog wat koolvis. Mijn dag (wat het eten betreft), weer compleet.

SIMPELE TOMATENSOEP:                
               

INGREDIËNTEN                                      

Tomaten moes halve litr
Bouillonblokje 1
Paprika poeder 1 tl.
Basilicum vers of poeder naar smaak
Ui 1 grote fijngesneden
Gehakt 1 à 2 ons
Peper/Zout

Alles, behalve het gehakt en peper en zout en de basilicum in een ruime pan aan de kook brengen.
Kruid het gehakt, maak er balletjes van en voeg toe.
Zet zodra de soep kookt het vuur lager en voeg basilicum, eventueel zout en peper naar smaak toe.
Laat de soep nog ongeveer 10 minuten door sudderen.  
Pureer 1 kop soep.
Bij het opdienen kun je hier nog een scheut room/ crême fraiche aan toevoegen.

Deze soep kun je verder nog uitbreiden met: seldrij, worteltjes, prei, vermicelli, ik heb er nog wat snoep-tomaatjes doorgedaan die ik nog had liggen. Kijk wat je in je koelkast hebt liggen!

VIS PUREE/PANVIS met BIETJES SALADE

INGREDIËNTEN              

Gekookte Bieten 3 st.
Ui 2 st.
Frambozen dressing
Appel 1
Koolvis 2 st.
Aardappel puree 2 pers.
Roomboter
Blad Seldrie
Mosterd 1 tl.
Zout en Peper
Nootmuskaat
Room                                                            

Schil de gekookte bietjes en snij in kleine stukken.
Pel en snipper 1 uitje fijn, schil de appel en snij deze ook in kleine blokjes/stukjes.
Doe dit alles tezamen in een schaal, meng met 1 theelepel frambozen azijn en voeg naar smaak zout en peper toe.
Proeven en zet dit dan weg, afgedekt in de koelkast.
Maak de aardappel puree en kook de koolvis gaar in ongeveer 5 minuten.
Fruit 1 gesnipperd uitje in wat boter in een andere pan glazig.
Voeg daarna de aardappel puree, stukjes gekookte koolvis, fijn gesneden seldrie, mosterd, zout en peper naar smaak toe. Roer goed om. Niet teveel mosterd, blijf proeven. Maak het smeuïg en glad met room en eventueel een klontje boter.
(I.p.v. koolvis kun je ook zalm/tonijn uit blik of kabeljauw nemen.)
Pureer 1 portie van de bieten salade en 1 portie van de vis puree en maak 1 bord op.
Andere bord ook opmaken.
Ik heb van de tomatensoep wat saus in een juskom gedaan met een klontje extra boter erdoor en op tafel erbij gezet. Mocht het te droog worden.

Eet smakelijk en de groeten van Inez.        


Geen opmerkingen:

Een reactie posten