donderdag 9 oktober 2014

PAKSOI met CHAMPIGNONS en KIP-DIJLAPJES.

De dijtjes van de kip lagen al lekker ontbeend in de super, maar dit kun je zelf ook makkelijk doen.
Op de groenten afdeling zag ik mooie paksoi en de driekleurige paprika verpakt. Veel vitamines, gezellige kleuren en de paprika`s zijn heerlijk rauw (al dan niet gemalen) op de boterham met een plak kaas/smeerkaas.
Ook lagen er mooie kastanje champignons.
Wat eten we vandaag? Keuze was snel gemaakt, het wordt een roerbak gerecht.
Voor mezelf kook ik er een beetje rijst bij en maak voor wederhelft een pakje instant aardappel puree klaar.
Meestal doe ik bij gerechten waar ik soy-sauce of ketjap gebruik een theelepel suiker erdoor. Geheim van mijn moeder, probeer het eens, de smaak wordt zachter, verfijnder!
Bij dit gerecht kun je een scheutje rijstwijn/ sherry er ook aan toevoegen. Hoeft niet persé, maar het maakt het gerecht geuriger en smakelijker.
Het zijn vaak de kleine dingen die het 'm doen en door proeven en een beetje lef hebben ontstaan vaak  heerlijke smaken.

INGREDIËNTEN                            

Kip-dijtjes 4 (ontbeend)
Zout, Peper
Paprikapoeder
Olijfolie
Paksoi 1 struik
Paprika 1 rode
Ui 1 kleine
Knoflook 1 teentje
Kastanje champignons 150 gr.
Sesam olie paar drupjes
Gemberpoeder 1 tl.
Soy-sauce 1 eetl.
Sherry scheutje
Rijst en/of aardappel puree

De kip met zout, peper en paprika poeder bestrooien en in een pan met scheutje olie, rondom bruin en gaar braden.
Maak in de tussentijd de aardappel puree en/of rijst.
Paksoi wassen en in de lengte in vieren snijden.
Paprika wassen, ontpitten, van de steel ontdoen en in reepjes snijden.
Ui schillen en in lange reepjes snijden, teentje knoflook pletten met mes en ook in stukjes snijden.
Champignons schoon borstelen met keukenpapier en in plakjes snijden.
Doe wat olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
Zet hierna het vuur wat hoger en bak de champignons aan, zolang tot dat het vocht opgelost is.

Voeg paprika en de paksoi toe. De stelen eerst en leg de bladeren tegen de zijkant van de pan. De bladeren zijn eerder gaar en zo krijg je de groenten gelijk matig knapperig.
Gemberpoeder, een paar drupjes sesamolie ( let op, niet teveel), soy sauce en het scheutje sherry toevoegen.
Goed roerbakken en proeven. Zout is meestal niet nodig, de soy sauce is al hartig genoeg. Voeg eventueel een scheutje extra toe.
En vergeet het theelepeltje suiker niet!
Zet een portie van de groenten opzij en maal de paksoi apart van het champignon mengsel. Maal ook het champignon mengsel en doe dit in schaaltjes.
Dit doe ik expres omdat het gerecht anders één grijze massa op het bord wordt!
Zelf mengen is beter voor het zicht en de eetlust hierbij.
Maak er gezellige kommetjes van en maal 1 portie van de kip.
Het bord opmaken en schep ook het andere bord op.
Roer de aanbaksels los van de kip, verwarm het en voeg eventueel een scheutje water toe of het nat/vocht van de groenten. Dit is voor de jus die dan aan tafel over de kip gedaan kan worden.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten