dinsdag 14 oktober 2014

SPRUITJES BALLEN.

De verse spruitjes even een nachtje in de vriezer gedaan. Dit is een gewoonte van vroeger van me, waarschijnlijk helemaal niet nodig, maar voor mijn gevoel smaken ze dan iets zoeter, net als de boerenkool "daar moet ook een nachtjes vorst overheen". Dus, nog geen vriesweer, dan maar een nachtje in de vriezer.
Ik had bedacht van de spekjes, de aardappelen en de spruitjes een lekker ouderwetse puree te maken, er ballen van te draaien en ze dan in een jasje van paneermeel te steken.
Kleinkind slaapt en eet hier, dus gaan we ballen draaien en uit de vriezer stoofvlees gehaald en ontdooid.
Kliederen, plezier en gezellig samen opeten. En helemaal compleet met het zelf uit gezochte toetje uit supermarkt. We maken er weer een feestje van.

INGREDIËNTEN                                  

Spruitjes 500 gr.
Aardappelen 3
Spekjes 1 ons
Ei 2
Paneermeel
Bloem
Roomboter
Zout en Peper
Nootmuskaat

Stoofvlees of ander vlees

Van de spruitjes de onderkant afsnijden, in kruizen en het buitenste velletje verwijderen.
Aardappelen schillen,  wassen en in stukken snijden.
Dit tezamen opzetten met een bodempje water en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden.
In een klein pannetje in de tussentijd de spekjes met een eetlepel water en een klein klontje boter zacht laten worden. De smaak gaat dan in de boter zitten , de spekjes worden niet zo hard en je hebt meteen een smeuïg mengsel voor de puree later.
Giet de spruitjes en aardappelen af en stoom het even droog.
Met maler of stamper tot puree stampen.


Spekjes-mengsel, zout, peper, nootmuskaat/ snufje erdoor roeren (op smaak brengen). Proeven en tenslotte een ei erdoor roeren voor de binding.
De puree ongeveer 1 uurtje in de koelkast stijf laten worden.
Nadat de puree steviger is geworden -klaar zetten- bakje met bloem, bakje met een geklutst ei en een bakje met paneermeel.
Maal 1 portie fijn voor diegene met slikproblemen.
Van de puree met natte handen ronde of platte ballen draaien. Deze door de bloem, het ei en het paneermeel rollen.


Bak de ballen in de roomboter of olie, of in een mengsel hiervan bruin. Niet tè hard voor diegene met slikproblemen!
Maal 1 portie van het vlees en geef de jus er apart bij.
Maak de andere borden ook op.
Dit is een simpel recept, maar weer eens wat anders qua presentatie.
De lol vooraf met kleinkind, lekker bezig zijn, de smaak-papillen stimuleren en gezelligheid.
Probeer het eens en vergeet het toetje niet!
Je kunt natuurlijk ook de stamp/gemalen in een kommetje erbij serveren, maar het is wel zo gezellig dat we allemaal hetzelfde op ons bord hebben. roer daar dan geen rauw ei door!!

Eet smakelijk en de groeten van Inez.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten