dinsdag 25 november 2014

ANDIJVIE STAMPPOT met ROOKZOUT en MOSTERD GEHAKTBALLEN.

Heerlijk, andijvie rauw met een gehaktbal.
Aangezien wederhelft gebakken spekjes niet goed kan hebben, heb ik voor de rooksmaak rookzout gebruikt. Dit is geen zout om mee te koken, maar geeft een rokerige smaak aan je gerecht als je het, na het klaarmaken, er overheen strooit.
Erg smakelijk over gebakken champignons, een biefstukje, stamppot of over een salade.
Apart, probeer het eens.
De gehaktballen zachtjes laten sudderen met een scheutje bier en ook nog een scheutje bier door het gehakt gedaan.
In de winkels is het op het ogenblik erg druk. De mensen zijn druk in de weer met de kadootjes en ik hoorde in de supermarkt mensen al bezig zijn met de menu's voor de Kerst.
Dit jaar doe ik het makkelijk. Ik zal zelf eens rond gaan neuzen in de Jumbo voor makkelijke gerechten. Het hoeft niet altijd kalkoen te zijn met kerst.
Tapas-buffet spreekt me ook wel erg aan. Tijd genoeg....

INGREDIËNTEN                                          

Gehakt 500 gr
Mosterd 1/2 eetl
Bier scheutje
Peper/ Zout
Nootmuskaat
Ei 1
Paneermeel 1 eetl
Boter

Aardappelen 2 pers
Andijvie 250 gr
Boter
Room
Rookzout naar smaak
Nootmuskaat
Bouillonblokje1/2                                        

Was, schil en snij de aardappelen en zet ze daarna op met een bodempje water en laat dit in ongeveer 20 minuten gaarkoken.
Snij de andijvie in dunne reepjes en was ze goed, of koop een zakje kant en klare/gesneden andijvie en gebruik dat.
Stamp de aardappelen fijn zodra ze gaar zijn.
Klontje boter, scheutje kookroom, bouillonblokje en nootmuskaat naar smaak erbij.
Daarna de andijvie er goed doorroeren. Proeven!
Voeg eventueel wat meer smaak toe, maar maak het niet te zout, aan tafel gaat er nog rookzout over!!
Doe alle ingrediënten voor het gehakt bij elkaar in een kom en kneed dit goed door met beide handen.
Is het te vochtig, voeg dan wat extra paneermeel toe. De bal wordt in de pan steviger door het ei, dus niet té veel.
Ballen draaien en in de roomboter, om en om, vuur lager, het vlees in ongeveer 20 minuten gaar laten worden.
Maal 1 portie van het gehakt en 1 portie van de andijviestamppot.

Maak het andere bord op.
Potje rookzout op tafel en laat een ieder naar smaak wat over de andijvie strooien.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten