dinsdag 11 november 2014

AUBERGINE met BOTERSAUS.

Vandaag de aubergine klaargemaakt als asperge.
Het is een heerlijke groente en je kunt hem stoven, bakken, braden, grillen noem maar op.
Zacht en dit kun je ook maken van courgette.
Zet een gezellige schaal met alles gedrapeerd erop op tafel en iedereen (ook vegetariërs) kunnen mee smikkelen.
De groente is zo zacht, dus makkelijk te prakken op het bord en met een botersaus erbij glijdt het eten makkelijk naar binnen, ook voor kleine kinderen een goede oplossing.
Hier onder 2 simpele recepten zoals ik de botersaus maak.
In deze saus kun je verschillende smaakmakers (kruiden) verwerken. Droog of vers gemalen en deze saus is heerlijk bij vis, kip, pureeschotels en gekookte en/of gepocheerde eieren.
Meerdere gasten aan tafel? Gewoon de hoeveelheid vermenigvuldigen.

BOTERSAUS no I

Roomboter gezouten 25 gr
Meel 15 gr
Kokend water 250 ml
Roomboter gezouten 40 gr

Van de 25 gr boter, het meel en het water een gladde saus op het vuur roeren. Proef, zout en eventueel kruiden erbij? Als de saus even gekookt heeft van het vuur af de laatste 40 gr boter er in vlokjes doorroeren.

BOTERSAUS no II (nog simpeler, gewelde botersaus)

Roomboter gezouten 50 gr
Snufje zout

Eerst ongeveer de helft van de boter uitsmelten in de pan en daarna snel van het vuur af, de andere helft van de boter erdoor roeren. Mag niet bruin worden. (Evt. zout toevoegen naar smaak)

AUBERGINES                                    

Aubergines 2 st
Aardappelpuree 2 pers
Hardgekookte Eieren 2 st
Peper/Zout
Nootmuskaat

De aubergines schillen en in dikke plakken snijden. Daarna de plakken in de lengte in repen snijden van ongeveer 1 cm breed.
Besprenkel de aubergine-repen met wat citroen om verkleuring van de groente te voorkomen.
Zet de repen op met een beetje water en zout en kook de repen niet te zacht.
Maak in de tussentijd de aardappel puree, vers of een pakje en maak het lekker extra romig met wat room.
Prak de gekookte eieren fijn met een vork en bestrooi met een vleugje nootmuskaat en zout.
Maak de botersaus.
Neem een schaal en leg de uitgelekte aubergines erop. Aardappelpuree erom heen spuiten of leggen en strooi de eieren over de aubergines.
Geef de warme botersaus erbij op tafel.
Simpel, eenvoudig, maar o zo lekker!
Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten