dinsdag 18 november 2014

WITTE BONEN met KARBONADES in MOSTERDSAUS.

Kouder dan ik verwacht had buiten, vest aangedaan en in mijn provisiekast gekeken, want ik had vandaag geen zin om eruit te gaan. Genoeg te doen in huis.
Witte bonen en nu eens niet met tomatensaus, maar met een knoflookje en lekker wat kruiden erbij.
Er staan nog genoeg verse kruiden in de tuin en anders is mijn voorraad droge kruiden ook nog beschikbaar.
Geen aardappelen erbij (kan altijd als je het wilt) en lekker met een karbonade in mosterdsaus.
Ook nu ben ik blij met mijn voorraad in de vriezer en in de kast.
Doordat ik de helft van de bonen en het vlees gemalen heb voor wederhelft en het samengevoegd heb. ontstond er een lekkere volle saus, waar hij heerlijk zijn brood in heeft gedoopt.
Vandaar de extra smaakmakers van de kruiden, knoflook en mosterd.
Eigenlijk voor hem een smaakvolle dip/tapenade waar alles in zit.
Gesmuld heeft hij.

INGREDIËNTEN                                  
                                 

Olijfolie extra vierge
Uien 2
Ontbijtspek 1 ons
Knoflook 1 teentje
Paprika 1 rode
Witte bonen pot 400gr
Provencaalse kruiden of Thijm
Peterselie handjevol
Mosterd
Karbonades 2 st
Boter
Zout/Peper

Schil en snij de uien en het knoflookteentje fijn.
Was de paprika en ontdoe van de pitten en snij in kleine blokjes.
Snij het ontbijtspek in kleine stukjes.
Neem een pan en laat daar 1 eetlepel extra vierge olijfolie in heet worden en bak de spekreepjes krokant.
Voeg ui, paprika en het gesneden knoflookteentje toe. Roer alles goed om en bak tot de ui glazig ziet.
Neem de pot witte bonen en doe deze met vocht en al erbij.
Doe er lekker veel kruiden bij en de peterselie. Alles naar smaak, maar dit bonen gerecht mag best wat extra kruiden hebben.
Peper erbij, zout? Doe eventueel een 1/4 bouillonblokje erbij i.p.v. zout, maar proef eerst want met het spekvet is het vaak al zout genoeg.
Laat dit alles daarna op een laag pitje nog 10 minuten doorsudderen zodat de smaken erin gaan zitten.
Was de karbonades in die tussentijd, droog af met keukenpapier en smeer de karbonades dik in met mosterd.

Bak de karbonades in de olie of boter om en om bruin. Bak ze gaar, maar pas op met haaskarbonades die worden gauw te droog.
Maal 1 portie van de bonen en 1 portie van het vlees.
Schenk water in de pan om de overgebleven restjes en aanbaksels van het vlees los te roeren.
Schep daar nog 2 theelepels mosterd bij en wat room/kookroom zodat je een romige saus krijgt en doe deze saus in jus/sauskom op tafel.
Ik heb de gemalen portie bonen en vlees bij elkaar gedaan in een kom en er extra reepjes brood zonder korst bij gegeven om te dippen.
Maak het andere bord op en neem een lekker glaasje rode wijn erbij.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.                    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten