donderdag 20 november 2014

PREI met KOKOS-KERRIESAUS, VARKENSFILETLAPJE, AARDAPPELEN uit oven.

Mooie prei bij de Turkse winkel gehaald.
De prei gekookt niet té gaar, met een klontje boter, garam marsala (indiaas kerriemengsel), kokosmelk, een stukje bouillonblok een heerlijke geurige saus voor de prei gemaakt.
De garam marsala is niet zoals de meeste kerrie-mengsel geel van kleur, maar bruiner. Deze geur waant je in het verre oosten en smaakt heerlijk. Witlof en bloemkool is ook heerlijk met deze kruiden en een klein lepeltje is al voldoende om je smaakpapillen te beroeren.
De aardappelen heb ik op z'n grieks even in de oven gedaan. De grieken doen er nog een knoflook door, maar dat is niet nodig.
De aardappelen zien er mooi uit, het is goed te prakken, weer eens wat anders dan puree en lekker vettig door de olie die je erover sprenkelt. Geen jus nodig dus.
Omdat varkensfilet-lapjes vaak droog uitvallen, heb ik ze een uurtje laten sudderen met een uitje en bij het malen van het vlees een schepje jus in de maler erbij gedaan.
Hollandse pot, maar dan met een twist.
Bak de aardappelen niet té hard in de oven, zorg dat je wel een korstje krijgt en een bruin kleurtje, dan blijven ze lekker zacht en goed te prakken.

Aardappelen op z'n Grieks                             

Gekookte lauwe aard. 2 pers
Olijfolie (extra vierge)
Zout/ Peper
Paprikapoeder

Pak een bakblik/vuurvaste schaal en leg de aardappelen erin (verspreid). Bestrooi met zout, peper en paprikapoeder.
Besprenkel met olijfolie en zorg dat de aardappelen rondom bedekt zijn met de olie.
Plaats het bakblik in de oven op 200 gr ongeveer 45 minuten. kijk af en toe en let op dat ze niet te hard bakken!
Wil je ze droger en meer gebakken, laat ze dan langer in de oven.

Varkensfilet-lapje                                                     

Varkensfilet-lapjes 2 st
Zout/Peper
Paprikapoeder
Boter
Scheutje Azijn

Droog de lapjes met keukenpapier.
Bestrooi met zout, peper en paprikapoeder.
Bak de lapjes om en om bruin in de roomboter. Doe de gesnipperde ui erbij en bak die even mee.
Draai het vuur lager, scheutje water erbij (zodat de lapjes net onder staan) en laat het vlees ongeveer in een uur sudderen en zacht worden.

Prei met kokos-kerrie saus                             

Prei 1 grote
Boter
Garam marsala 1/2 eetl
Bouillonblokje 1/4
Koksmelk of kokosblok
Peper

Was de prei en snij in ringen.
Zet de prei op met een bodempje water en kook de prei gaar, maar niet té gaar.
Laat de prei goed uitlekken.
Smelt in een pan een klontje boter en laat de garam marsala even mee bakken, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer dit alles goed door.
Naar smaak wat kokosmelk of 1 cm van het kokosblok met wat water erdoor roeren.
Peper erbij en proeven, eventueel wat zout. Moet een saus worden, wat dikte betreft.
Doe als laatste de uitgelekte prei erdoor.      

Hollands met een twist dus.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten