dinsdag 27 januari 2015

BIETENSTAMPPOT met HAMLAP.

Het vriest, ruiten krabben en ijskoude handen krijgen brrrr..
Heerlijk weer voor een stamppot. Een frisse stamppot dan, met nu eens geen sukadelap of stoofvlees, maar met hamlappen.
Ik heb nog wat appels liggen en die doe ik er ook door voor de frisse touch.
Kleinkind komt logeren en vanavond maak ik dus "prinsessenpuree", roze puree!
Wat de hamlappen betreft, die kun je om en om bakken en zijn in ongeveer 10 minuten klaar en gaar.
Als je deze verder laat sudderen op een zacht vuurtje wordt het vlees wel iets droger, maar je krijgt een heerlijke jus en die meng je weer door het gemalen vlees.
Vandaag een heerlijke dag. Lekker vakantie geboekt naar de zon. Het staat wel in schril kontrast met het weer buiten, maar de voorpret is al leuk en zeker weten dat je 14 dagen zon hebt en lekker kunt luieren maakt het weer super. Af en toe moet je jezelf kietelen toch?
Maar nu eerst onze prinsessen-puree.

INGREDIËNTEN                                    

Aardappel puree 2 pers.
Gekookte bieten 2 grote
Appel 1 in stukjes
Ui 1 fijngesneden
Room
Roomboter
Azijn scheutje
Zout/Peper
Hamlappen 300 gr
Olijf olie

Droog de hamlappen af met keukenpapier, peper en zout ze.
Smelt boter en olie in een braadpan (half om half) en braadt de hamlappen hierin bruin. Voeg hierna zoveel water toe dat het vlees net onderstaat. Deksel op de pan, vuur laag en laat dit in 1 1/2 uur zachtjes stoven.
Maak de aardappel puree aan met roomboter, room en een snufje nootmuskaat. Hou deze warm.
Schil de gekookte bietjes en snij deze in kleine stukjes.
Roer de bietjes samen met de gesnipperde ui en appel door de warme aardappel puree. I.p.v. appel kun je ook een schep appelmoes nemen!

Meng hier dan wat peper, zout en een scheutje azijn door. Proef!
Door de toevoeging van de appel en ui kan de puree wat afgekoeld zijn. Warm ze dan op.
Pureer 1 portie van het vlees en 1 portie van de puree en maak het bord gezellig op.
Schep het andere bord ook op en schenk de jus in een kommetje. Is de jus te waterig, laat die dan wat inkoken tot gewenste dikte.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten