dinsdag 13 januari 2015

GEWOKTE SPRUITJES, AARDAPPEL-PUREE met een ZACHT GEBAKKEN EITJE.

Als je op je cholestrol moet letten, neem dan olie i.p.v. boter om het eitje in te bakken.
Vandaag spruitjes wokken en niet eerst de spruitjes voorkoken, we snijden de spruitjes fijn met de hand of met de machine.
Ik heb lekkere verse eitjes gehaald bij de boerderij en die pocheer ik niet, maar ga ze zacht bakken in een laagje olie van 1 cm in een pan. Dan wordt het eiwit gaar en het eigeel blijft romig geel.
Ik heb weer wat bedacht en heb er zin in.

                                           
       
INGREDIËNTEN  
                                            
Spruitjes 1 pond
Bacon 1 ons fijngesneden
Rozemarijn snufje
Worchestersaus 2 eetl
Roomboter
Peper en Zout

Aardappel-puree

Eieren 2 à 3 st
olijfolie

Van de spruitjes de onderkant en de buitenste schilletjes afhalen.
Snij de spruitjes in dunne plakjes.
Bak de spekjes uit, neem uit de pan en leg de spekjes opzij. Bak ze niet té hard uit!
Neem een ruime pan en doe daar 1 à 2 eetlepels roomboter in met het spekvet van de uitgebakken spekjes. Laat dit flink warm, maar niet bruin worden.
Roerbak de spruitjes ongeveer 4 minuten terwijl je goed roert.
Snufje rozemarijn ( 1/2 theelepel) en de worchestersaus erbij en blijf goed roeren.
Voeg daarna de spekjes toe en wat peper. Proef, zout erbij? Vaak is het al zout genoeg door de bacon, dus let daarop.
Wordt het gerecht te droog, voeg dan een beetje water toe. (stoomt dan een beetje)
Bereid de aardappel-puree uit pakje of vers.
Neem een koekenpan en vul die met een laagje olie van ongeveer 1 cm. Hoe kleiner de pan hoe beter, dan loopt het ei niet zo uit! Laat de olie warm worden, niet té heet en breek de eieren en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bak de eieren zó dat het eiwit gestold is en het eigeel nog zacht.
Haal de eieren met een spaan uit de olie en strooi er zout en peper over.
Pureer, maal 1 portie van de spruiten en schep er 1 portie van de aardappel-puree naast. Leg op de aardappel-puree 1 zacht eitje.
Maak het andere bord op.                        
Eet smakelijk en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten