donderdag 15 januari 2015

PAKSOI STAMPPOT met restjes KALKOEN/KIP.

Ik had nog wat restjes over van de kerstkalkoen en die in de vriezer gedaan. Heb je restjes over van gebraden kip, dan kun je dit net zo goed gebruiken.
En bij de chinese winkel hadden ze van die schattige kleine baby paksoi. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de Paksoi uit de supermarkt kopen.
Deze groenten zijn zo makkelijk, ze zijn lekker knapperig, makkelijk te verwerken en hebben een vrij neutrale smaak, zodat je dit kunt combineren met verschillende specerijen. Paksoi bevat wel veel water.
Ik maak er vandaag een stamppot van met rauwe paksoi en een kalkoen potje erbij.
Lekker veel groenten en de restjes opmaken uit vriezer.
Let op dat je alles wat je in de vriezer stopt goed dateert, erop zet wat erin zit en laat de pakketjes niet langer dan 3 maanden in je vriezer liggen.
En.... i.p.v. zout gebruik ik vaak liever een bouillonblokje of wat zeezout om het gerecht wat meer smaak te geven.
Ik vind dat je gerecht dan veel voller smaakt en in mijn gedachten gang is het iets beter dan tafel-zout.

INGREDIËNTEN                                                    

Ui 1
Knoflook 1 teentje
Tomaten 2
Kalkoen/Kip restjes al gebraden
Worchestersaus 2 eetl
Cayenne-peper 1 tl
Bouillonblokje i.p.v. zout
Olie

Aardappelen 3
Paksoi 3 kleine of 1 grote struik
Room
Roomboter
Nootmuskaat
Zout/Peper

Schil en snij de knoflook en de ui fijn.
Was de tomaten en snij deze ook in stukjes.
Snij de kalkoen/kip in kleinere stukjes als deze te groot zijn.
Fruit in een pan de ui en knoflook aan in een beetje olie.
Zijn ze glazig voeg dan de tomatenblokjes toe en bak dit ook even aan.
Voeg hierna de kalkoen stukjes toe en roer dit alles goed om. Daarna de worchestersaus, cayenne-peper en een scheutje water erbij. Zó dat net alles onderstaat en je een soort saus krijgt.
Blijf roeren en proef...... een stukje bouillonblok erbij?
Laat dit alles nog ongeveer 10 minuten door pruttelen.
Schil en was in de tussentijd de aardappelen en snij deze in gelijke stukken.
Zet de aardappelen op met een bodempje water en kook ze gaar met het deksel op de pan.
Snij de paksoi in reepjes, was ze en hou het witte gedeelte apart. Voeg het witte gedeelte toe aan de aardappelen (de laatste minuut).

Giet af en stamp dit fijn, voeg het groene gedeelte toe, een scheutje room, roomboter, zou, peper en een snufje nootmuskaat.
Roer dit alles goed door, proef, kan er nog wat bij qua vocht of kruiden?
Maal 1 portie van de stamppot en 1 portie van het kip-gerecht en zet dit in leuke schaaltjes op het bord. Het is vrij vloeibaar en zelf mengen is fijner dan dat de gerechten in elkaar overlopen op je bord.
Schep het andere bord ook op
Geniet ervan, van elkaar en dan wens ik u eet smakelijk en de groeten van Inez.      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten