donderdag 22 januari 2015

ZUURKOOL-STAMPPOT.

Het klinkt misschien raar, maar in mijn stamppotten gebruik ik vaak een teentje knoflook. Al is het maar 1 teentje, het geeft net dat beetje extra en pit! En meestal staat de pot sambal ook op tafel. Wel uitkijken dat de mensen met slikproblemen de mond en de tong niet verbranden! Meestal gaat de smaak achteruit, dus extra kruiden en een beetje sambal ging er bij mijn echtgenoot wel in. Opletten dus, we verschillen allemaal en vaak is de mondholte gevoelig.
Vooral met boerenkool is dit een aanrader, mosterd pept het gerecht ook op.
Gelukkig eet iedereen meer knoflook en val je niet meer zo op. Vroeger kreeg je nog weleens te horen dat je "rook".
Vandaag lekker zuurkool. Haal je dit vers uit het vat, bij de groenteboer vandaan, dan is het toch het lekkerst. Maat ik heb vandaag een zakje zuurkool naturel bij de supermarkt vandaan.
Weinig aardappel, stukje paprika, uitje, zo eet ik het het liefst met een lekkere jus erbij.
En die zuurkool zó vers uit het vat is ook heerlijk op een boterham met een dikke plak ham.

INGREDIËNTEN                                    

Zuurkool naturel 1 pakje
Ui 1 Rode Paprika 1/2
1/2 ons salami
1/2 ons katenspek
Zout/Peper
Mespuntje suiker

Aardappel puree

Schnitzels 2
Roomboter

Maak een lekkere aardappelpuree met extra nootmuskaat en zet opzij.
De inhoud van het zakje zuurkool met 5 eetlepels water ongeveer 20 minuten gaar laten sudderen. Daarna afgieten en warm houden.
Schil en snij de ui en de knoflook fijn.
Was de paprika, ontdoe het van de pitjes en snij in kleine blokjes.
Snij de salami en spek fijn.
Fruit de ui en knoflook aan in wat boter, doe daarna de paprikablokjes erbij en roer goed om, ongeveer 2 minuten.
Voeg spek en salami toe en bak dit even mee en roer er een mespuntje suiker door.

Dan de uitgelekte gare zuurkool erbij. Blijf goed roeren en proef.... zout/peper?
Roer nu de warme op smaak gebrachte aardappel-puree erdoor en proef weer.
Hou de stamppot warm.
                                                                           

Bak de schnitzels bruin en gaar (ik heb schnitzels genomen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor ander vlees, een speklap bijvoorbeeld!). Bak het niet te hard.
Ik had geen restje jus in de koelkast liggen en heb dus gewoon met de aanbaksels en het vet van de koekenpan en een beetje instant jus een jus gemaakt. Doe dit in een juskom op tafel.
Maal 1 portie van het vlees en 1 portie van de stamppot fijn en doe dit op een bord.
Schep het andere bord ook op en eet smakelijk.  
De groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten