dinsdag 17 maart 2015

TAHOE/TOFU in KETJAP-SAUS met witte rijst.

Vandaag vegetarisch en o zo lekker.
1 Portie rijst even door laten koken met wat extra water of melk. De rijst wordt dan zacht, meer als een papje en het is weer eens wat anders dan de aardappel-puree.
Het ene moment kan wederhelft de korreltjes van de rijst beter verwerken dan het andere. Maar zorg er in ieder geval voor dat het niet te korrelig wordt. Denk aan het irriteren,  proberen de korreltjes op te hoesten en het benauwd krijgen vooral als het in de bekende plooien van mond en hals blijven hangen.
Tahoe/Tofu is een sojabonen-product, gezond, eiwitrijk en voedzaam.
Ik heb eerst de tahoe gebakken en toen het sausje gemaakt.
De tahoe wordt daarna vanzelf zacht in het sausje en met wat extra groenten erdoor is het een goede afwisseling.
Dit gerecht kun je ook met aardappel-puree eten i.p.v. rijst. Maar mijn lieve dochter had commentaar dat ik zoveel gerechten schreef met allemaal aardappel-puree. Alle gerechten kun je combineren met aardappel-puree. Standaard eet je verschillende gerechten met rijst, vooral die uit het verre oosten. Maar ik heb ook weleens een nasi-goreng gemaakt met gebakken aardappeltjes en iedereen vond het heerlijk ook wederhelft. Smaak is het belangrijkst!
En een pepertje erdoor is ook heerlijk. Let op het verbranden van mond en keel, maar een klein beetje helpt ook. Of de pot sambal op tafel, die staat meestal erbij mij standaard op. Een beetje door het suddervlees, de jus, enfin go with the flow.........

INGREDIËNTEN                              

Tahoe/Tofu 500 gr
Paprika 1 rode
Uien 2 grote
Lente ui 2 st
Bloem 1 eetl
Laos 1 tl
Zout/peper
Olie
Citroensap 1 eetl
Ketjap manis 2 eetl
Rijst 2 pers.

Snij de tahoe in blokjes en droog de blokjes goed af met keukenpapier. Strooi er hierna wat zout en peper over en de bloem.
Bak de blokjes in wat hete olie rondom bruin. Neem de blokjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in kleine blokjes
Schil de ui en snipper deze fijn.
Bak de uien en paprika blokjes aan in wat olie. Roer goed om en voeg als de uien een beetje glazig zijn geworden de laos, het citroensap en de ketjap toe. Roer goed door zodat je een sausje krijgt, voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
Snij de lente ui in kleine ringetjes en roer dit er ook door.
Proef, zout erbij? Vaak is dit niet nodig, de ketjap is vaak al zout genoeg.
Daarna de gebakken tahoe-blokjes in de saus doen
Laat dit nog ongeveer 5 minuten zachtjes door sudderen, alles wordt lekker zacht.

Kook de rijst en kook 1 portie iets langer door (met wat extra melk of water), kijk zelf wat de ideale zachtheid is.
Haal 1 portie tahoe uit de saus en leg dit op de zachte rijst (deze is goed te prakken en zijn vol van smaak). Pureer wat van de saus hierbij en geef het in een kommetje erbij.

Schep het andere bord op, koel glas bier erbij en ik wens u smakelijk eten.
De groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten