donderdag 16 april 2015

BLEEKSELDRIJ-SALADE met ZALM.

Vandaag bij de visboer verse zalmmoten gekocht.
Deze week heerlijke warme dagen met goede uitschieters....dus licht en luchtig eten!
De keuze is verder vrij om er bijvoorbeeld aardappelpuree of iets anders bij te nemen.
Wij hebben hier voldoende aan, zodra de temperatuur stijgt heb je al gauw genoeg. En omdat we bij deze recepten geen rekening hoeven te houden met teveel vet en sausjes (patiënt heeft vaak meer nodig en is vaak afgevallen), zorg er dan wel voor dat het eten ook voedzaam is.
Het nodigt bij dit recept wèl uit om er een heerlijk glas koud bier of een lekker wijntje bij te drinken.
Wel eens een koud glaasje rode wijn zo uit de koelkast gedronken? Probeer het eens, het hoeft niet altijd witte wijn of rosé te zijn!
Vis moet zwemmen toch?
Omdat we toch bezig zijn met oosterse smaken en ik denk dat we wel een klein voorraadje hebben aangelegd van o.a. mirin, sesamolie, rijstazijn, ketjap en soy-saus, gaan we die dus lekker gebruiken.
Bij de salade, die dus rauw in dunne reepjes gesneden wordt, heb ik de groenten wel even gekookt.
maar kook de reepjes niet tè zacht, het moet knapperig blijven.

INGREDIËNTEN                          

Peen/wortel 1/2
Bleekseldrij 2 stengels
Ketjep manis
Sesamolie 1/4 tl
Rijstazijn 2 tl
Honing 2 tl
Zalm 2 moten
Neutrale olie
Zout/Peper

Marineer de zalm in een schaaltje in 2 theelepels ketjap.
Was, schil de peen en snij deze in smalle reepjes van ongeveer 5 cm.
Haal van de bleekseldrij de boven en onderkant af en haal de lange draden er met een kaasschaaf af. Snij dit ook in even grote reepjes als de wortel.
Kook de wortelreepjes 2 minuten met wat zout, vuur uit en voeg dan de bleekseldrij toe ( ongeveer 2 minuten). Giet af en spoel af met koud water. Zet opzij.
Meng in een kom de dressing van de ketjap, sesamolie, azijn en de honing. Proef, kan er nog wat honing bij? Smaken verschillen en de een houdt van......
Meng de groenten met de dressing en geef deze koud met de zalm.
Je kunt er eventueel ringetjes bosui of geroosterde sesamzaadjes over strooien aan tafel. Sesamzaadjes zijn te korrelig voor patiënt, dus doe dit dan echt aan tafel of geef eer een schaaltje bij zodat iedereen naar believen wat op zijn bord kan strooien.
Zet de schaal voor serveren even in de koelkast. Koud is het heerlijk.
Haal de zalmmoten uit de marinade en bak ze in hete olie op de velkant bruin. Dit gaat snel, ongeveer 2 minuten. Draai de moten om en zet het vuur uit, De vis gaart langzaam verder in de rest warmte van de pan. Let op en zorg dat de zalm niet te droog wordt! Hij moet rosé van binnen zijn en nog ietsje terugveren.
De zalm is makkelijk te prakken en geef er een beetje gesmolten roomboter bij (glijdt makkelijker door de keel).
Maal een portie van de salade.


Plots visite en ik heb er gauw wat aardappeltjes bij gebakken en een sausje van mayonaise met verse peterselie uit de tuin bij gedaan.
Geen foto van de gemalen salade, vergeten en ik had hem zo leuk gedecoreerd met bloemetjes!
Beschut en heerlijk voor het eerst dit jaar buiten gegeten Zalig!!!!
Geniet als het kan van het weer, van elkaar, eet smakelijk en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten