dinsdag 7 april 2015

GEGLACEERDE KRIELTJES met GEWOKTE PAKSOI.

Vroeger had ik een japanse vriendin/collega Kyomi. We gingen vaak bij elkaar eten, indonesisch of japans en zo konden we van elkaar leren wat eten betreft. En ik heb/had er heel wat van opgestoken en vaak in praktijk gebracht. Het waren vaak simpele gerechten, want het moest na werktijd genuttigd worden.
En ik weet zeker dàt als je eens wat anders op tafel wilt zetten, dit je aanspreekt!
Vandaag alleen de groenten/paksoi gepureerd en geen vlees, maar een gekookt ei erbij. Dus vegetariërs.......
Het zijn lichte gerechten en weer eens wat anders. Vaak met een zweem van zoetigheid en daardoor ook bij kinderen in trek.
Koop eens een flesje MIRIN = aftreksel van kleefrijst, glucose en wat alcohol. ( in indische winkel verkrijgbaar) En net als ketjap een vleugje in het eten en je hebt een heel andere smaak, dit wordt toegevoegd in verschillende japanse gerechten zo ook in sushirijst.

GEGLACEERDE KRIELTJES.      

INGREDIËNTEN

Boter 20 gr
Ketjap 1 eetl ( Manis)
Kristalsuiker 2 tl
Krieltjes 300 gr
Bosuitje 1
Peper

Kook de krieltjes in de schil gaar in ongeveer 10 à 15 minuten en snij ze daarna doormidden.
In een kleine pan de boter, suiker en de ketjap laten smelten.
Roer goed om en voeg de gekookte krieltjes toe. Schud om, voeg naar smaak peper toe en verwarm op een middenhoog vuur de krieltjes nog 5 minuten. De vloeistof zal vrijwel geheel opgenomen worden.
Snij de bosui in kleine ringetjes en dien de krieltjes op bestrooid met de ringetjes bosui.

GEWOKTE PAKSOI

INGREDIËNTEN

Olie 1 eetl
Gemberpoeder 1 tl
Paksoi 2 struikjes
Mirin 1 eetl
Suiker 1 tl
Sesamolie 1 tl
Kippen-bouillon 2 eetl
       van blokje of vers
Peper/Zout
Gefruite uitjes

Was de paksoi en snij hem overlangs in vieren of in grove stukken.
Neem een wok of een ruime koekenpan en doe de olie erin. Laat de olie goed heet worden.
Voeg dan de gemberpoeder erdoor en roer snel door de hete olie en meteen daarna de stukken paksoi.
Bak tot het groene gedeelte slinkt (1 à 2 minuten), maar blijf roeren!
Voeg mirin, bouillon, suiker, sesamolie, peper en evt. zout naar smaak toe.
Wok alles nog 1 minuut , leg de stukken paksoi op een schaal en strooi er wat gebakken uitjes overheen.

Bij dit gerecht, heb ik alleen de groenten gemalen en er een gekookt ei bijgegeven. Dit ei en de krieltjes waren goed te prakken met vork en ik had wat saus van de paksoi.

Ik hoop dat dit ook in de smaak valt bij U en hoop dat ik geen ingrediënt vergeten ben, maar zo smaakt het net als vroeger.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten