dinsdag 7 juli 2015

AUBERGINE QUICHE met TOMATENSOEP.

Hittegolf, dus dan maar zo weinig mogelijk doen vandaag, maar wel lekker en voedzaam eten te voorschijn toveren.
Gelukkig had ik in de diepvries nog een emmertje met verse tomatensoep staan. ( zie voor recept onder "labels" rechts op pagina)
En ik had mooie aubergines, tomaten en paprika's in huis. Mijn eerste gedachte was om een ratatouille te maken, die kun je warm of koud eten en is heerlijk als groente-gerecht, maar ook lekker op de boterham.
Maar nee, ik maak een aubergine-quiche, beetje voorwerk en dan gaat alles lekker de oven in.
Ventilator aan, want we willen niet teveel warmte in de keuken.

INGREDIËNTEN                                      

Aubergine 1
Aardappelen 2 st.
Peterselie 3 takjes
Eieren 3 st.
Ui 1
Knoflook 1 teentje
Kaas geraspt handjevol
Olijfolie
Peper/Zout

Soep naar keuze

Snij de steelaanzet van de aubergine eraf, was en snij in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm.
Bestrooi de plakken daarna royaal met zout, zodat ze gaan "zweten" en laat dit ongeveer 15 minuten staan.
Schil  en was de aardappelen en zet deze op met een bodempje water en kook ze gaar. Giet af en laat ze droog stomen.
Schil en snij de ui en knoflook fijn, was de peterselie en snij deze ook in kleine stukjes.
Fruit ui en knoflook zacht in wat boter en voeg als laatste de peterselie toe, smoor het nog even zacht.
Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak in de hete olie de plakken om en om bruin.
Laat de plakken uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat peper.

Kluts de eieren in een schaal, stamp de gekookte aardappelen grof en doe dit bij de eieren, voeg daarna ook het uienmengsel toe.
Roer dit alles goed om en voeg een handvol geraspte kaas toe aan het mengsel en wat zout en peper naar smaak.
Leg de plakken aubergine in een ingevette ovenschaal en giet het ei mengsel er gelijkmatig overheen.
Bestrooi met wat geraspte kaas en zet de schaal in een voorverwarmde oven ongeveer 20 à 30 minuten op 180 gr.
Prik met een houten prikker in het midden van de schaal om te kijken of de quiche gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen.
Laat de quiche nog 10 minuten op het aanrecht afkoelen voor je hem aansnijd, hij wordt dan wat steviger.

Warm in de tussentijd de soep op, maak een blik open of neem een andere soep naar keuze. Pureer eventueel.
Snij de quiche in punten, deze quiche is zacht en hoeft niet gemalen te worden, prakken was voldoende.
Vandaag hebben wij binnen gegeten, geen wind en de airco aan ( wat ben ik blij dat ik die heb aangeschaft), heb een lekkere kan koud water met wat takjes munt en slierten komkommer op tafel gezet. Of neem een kan koud water met een beetje limonade erin met ijsklontjes!
In de hitte eet je minder, maar zorg voor voldoende vitamines en vooral voor voldoende vocht!

Eet smakelijk en de groeten van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten