dinsdag 21 juli 2015

INDISCHE-PASTEITJES.

Tsja, af en toe speelt het weer op, mijn indische roots!
In het vooruitzicht dat ik naar de Pasar Malam in Raffy ( indisch bejaardenhuis) ga, nu helemaal.
Dus weer kijken in de koelkast en vriezer.
Ik geniet er altijd weer van, al die lieve mensen en al die geuren waar je gewoon heimwee van krijgt naar vroeger.
Lekker een vers gegrild sateetje eten met lontong ( blokjes kleefrijst) en gado-gado ( groenten mengsel) en dat alles overgoten met een pindasaus.
En vergeet vooral die muziek niet in de grote tent in de tuin. Oude Rockers, o zo vitaal staan daar te swingen op rock and roll of blues muziek. Iedereen danst en deint mee, maakt niet uit, jong/oud, overal blije gezichten.
Mijn schoonzoon Ivo vroeg al gekscherend of ik al een plekje gereserveerd had. Ja, die wordt met de dag brutaler ha ha.
Maar wij gaan dus pasteitjes maken op de makkelijke manier, dus het deeg maken we niet zelf.
Het gaat tenslotte om de vulling en smaak.
En voor wederhelft maal ik alvast de vulling en verwerk het dan in het deeg, zodat hij het kan openklappen, saus erover en het heerlijk kan op smikkelen.
Voor de saus neem ik meestal de chili-saus van EAGLE, die vind ik het lekkerst of een eenvoudig ketjap-sausje ( ketjap manis, scheutje citroen en wat sambal erdoor).
We gaan aan de slag en ga eventueel voor de kruiden naar de indische winkel, maar poedervorm is ook goed verkrijgbaar in de supermarkten!

INGREDIËNTEN                                          

Taartdeeg 1 rol Fanny
   (koelvak/supermarkt)
Meel om te bestuiven
Gehakt 250 gr
ui 1 kleine
Ei 1 gekookt
Doperwten 150 gr
Wortelen 2 st
Rijstmie of Laksa handvol
Zout/ Peper
Kunir 1/4 tl (kurkuma)
Ketoembar 1/4 tl (koriander)
Trassi 1/4 tl (garnalenpasta)
Laos 1/4 tl (wortelsoort galanga)
Djintan 1/4 tl (komijn)
Olie neutraal

Doe de rijstmie in een schaal en giet er kokend water overheen. Zet opzij.
Was en snij de wortelen, snij in stukjes en kook het gaar.
Bak het gehakt rul/ los in wat olie, schil en snipper de ui fijn en voeg toe aan het gehakt.
Daarna de kruiden, ketoembar, kunir, trassi, laos en djinten erover strooien en meebakken. goed blijven roeren, zet het vuur laag.
Schil en snij het gekookte ei in stukjes en voeg dit samen met de doperwten en gekookte wortelen toe aan heet vleesmengsel.
Giet de rijstmie af en snij eventueel wat fijner en roer dit er ook door.
Vuur uit, proef, zout erbij? Laat het gerecht wat afkoelen.

Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg een beetje uit. Bestuif ook de bovenkant van het deeg.

Steek uit het deeg met een rond schaaltje of kopje mooie rondjes uit.
Neem een rondje in je hand en doe wat van het vulsel in het midden, vouw dubbel en druk de randen goed dicht. Eventueel aandrukken met punt van een vork.
Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan en laat goed heet worden.
Voorzichtig de pasteitjes erin laten glijden en aan beide zijden bruin bakken.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Schaal op tafel en serveer de saus in leuke schaaltjes erbij.
SLAMAT MAKAN, eet smakelijk.
De groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten