dinsdag 14 juli 2015

LABSKAUS. (eenpans-gerecht)

Vroeger, héél véél vroeger maakte mijn moeder dit weleens en we waren er allemaal gek op. Ze had het niet zelf verzonnen - wat ik eerst wel altijd dacht -  en maakte het met rundvlees. Wel heb ik er een draai aan gegeven en het met kalfs- gehakt gemaakt. En wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken gebruik dan een blikje corned-beef.
Dit gerecht is lekker zacht en smeuïg en heerlijk met een koud bietje of pot/blik appelmoes.
Nostalgie dus en ik heb er zin in.

INGREDIËNTEN                                

Kalfsgehakt 300 gr
Uien 2 grote
Aardappelen 2 grote
Bouillon scheutje/
    of  schepje bouillonpoeder
Nootmuskaat snufje
Augurken nat
Boter
Bietjes en/of appelmoes
Eieren 2

Breng het kalfsgehakt met wat water zachtjes aan de kook en voeg een half bouillonblokje toe. kook het zacht en gaar. Giet af en vang de bouillon op.
Schil en snij de uien in stukken.
Doe het vlees en de uien in de machine en pureer fijn.
Schil de aardappelen snij ze in stukken en kook ze gaar in een bodempje water.
Maak hier met de stamper een puree van.
Smelt 1 eetlepel boter in een pan en verhit het ui/vleesmengsel hier 5 minuten in.
Voeg hierna de gestampte aardappelen toe met 3 eetlepels augurken nat.
Roer dit alles goed door en maak er een smeuïge massa van. Is het te droog voeg dan wat bouillon toe. Proef, beetje zout of bouillonpoeder erbij?
Daarna naar smaak nootmuskaat erdoor roeren.
Zet de pot appelmoes in een mooie schaal op tafel/ of de koude bietjes (al of niet gepureerd).

Bak de spiegeleieren zachtjes en garneer eventueel met wat augurken.
Ik hoop dat jullie dit ook lekker vinden en wens jullie smakelijk eten.

De groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten