donderdag 17 april 2014

ASPERGES, GEROOKTE ZALM en EIERSAUS.

Je ziet het overal in de winkels en bij de boer. Het witte goud is er weer!
En je kunt er van alles mee maken. Salades, soep, warm of koud eten, als dipper met een eier/ of mosterd saus enz.
Maar nu gaan we er een maaltijd van maken. En van de gerookte zalm maak ik een zalmolie/pasta.
Die houd je vrij lang goed in de koelkast en kan overal bij.
De volgende dag kun je dit heerlijk op de boterham smeren met kappertjes (gepureerd of los).
Maak lekker veel.


BOODSCHAPPEN

Asperges 8 st.
150 gr Gerookte Zalm
1/4 Ui
4 Aardappelen (boter, melk, nootmuskaat)
1zakje Asperge/Hollandaise saus
1 tl. kristalsuiker
4 Eieren gekookt
Olijfolie mild
Peper en Zout

Extra een spuit/garneerzak (voor als je niet zo handig bent met decoreren)

ZALMOLIE/PASTA

De gerookte zalm in stukjes snijden en in de mixer/molen doen met een scheutje olijfolie. Beetje peper en 1/4 geschilde in stukjes gesneden ui mee pureren.
Is de massa te droog, doe er dan een beetje olijfolie bij. Smeersel moet eigenlijk de consistentie hebben van tandpasta uit de tube.
Doe dit, als het klaar is in een goed afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.

Aardappelen schillen, in stukken snijden en opzetten met een bodempje water en in ongeveer 20 min gaar koken.
De asperges schillen en ongeveer 2 cm van de onderkant afsnijden. Opzetten met water, zout en een schepje suiker. Zodra dit kookt, 5 minuten laten koken en het vuur uitdoen en met deksel op de pan nog 15 minuten laten doorgaren.
De saus in een ander pannetje bereiden zoals op het pakje staat en warm houden.
De gekookte eieren prakken of pureren en door de saus mengen, zodat een lekkere dikke saus ontstaat.
Aardappelen afgieten en samen met wat nootmuskaat, zout en peper en wat room er een volle puree van maken. Ook weer warm houden met deksel op de pan.
Helft van de asperges pureren. Is deze te vloeibaar, doe dit dan heel even in een zeef (voor het overtollige vocht), duw dit niet aan, de asperges worden gauw te droog.
We gaan het bord opmaken.
Trek/ maak strepen op het bord. Streep aardappelpuree, streep asperges, streep aardappelpuree en een streep asperges.
Doe zo ook met het andere bord, maar dan met de hele asperges.
Op beide borden aan de onderkant de saus lepelen.
De zalmolie/pasta in een spuitzak doen of gewoon met een lepel zigzaggend over de asperges en aardappelpuree decoreren.
Zie foto's. Maak er een leuk schilderijtje van.
Doe de overgebleven eiersaus in een schaaltje/ juskom erbij.
Neem een lekker wijntje erbij, bijvoorbeeld een sancerre of chablis, wit en koud wat zo goed past bij dit witte goud.
Vrolijk Pasen en eet smakelijk, groeten van Inez.



Excuses voor de foto, hij is niet zo mooi geworden.De saus liep uit!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten