dinsdag 29 april 2014


SPERZIEBONEN, GNOCCHI en GEHAKTBALLETJES in TOMATENSAUS.

Vandaag een beetje op de italiaanse toer, omdat ik in de supermarkt al deze lekkere dingen tegen kwam.
En afgelopen week al aardig wat groenten, vlees en aardappelen gemaakt had. Ook makkelijk hoor en ook diepvries spinazie gebruikt, wat net zo voedzaam is als verse spinazie.
Wat de sperziebonen betreft ( je kunt ook haricots verts nemen), die behoeft geen uitleg toch? Oké, in sneltreinvaart dan: uiteinden eraf halen, in stukken breken of snijden, opzetten met beetje water, afgieten, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout. Zelf doe ik er dan nog een scheutje slagroom door en soms voor de verandering wat kerrie poeder erdoor.
I.p.v. aardappel puree, gnocchi. Dit is ook aardappel puree, maar dan vaak aangelengd met wat rijstmeel, een eitje. Daar worden balletjes van gedraaid en die kook je in ruim water gaar tot ze boven komen drijven.
Dit heb ik deze keer kant en klaar gekocht en ik laat dit iets langer doorkoken. Een minuut of 1-2 meer.
Makkelijker fijn te prakken vooral samen met de tomatensaus.
En heb je nog verse tomaten in huis, zoals ik, doe die dan ook extra door de tomatensaus. Leg de tomaten eerst in heet water en daarna in koud water, zodat de velletjes er makkelijker afgaan. Pitjes krijgen we alleen last van dus die gaan er ook uit.

TOMATENSAUS

Olijfolie
1 Ui snipperen
2 teentjes Knoflook
1 kopje bouillon of witte Wijn
1 blik Tomatenblokjes 400 gr
Basilicum of gedroogde Italiaanse kruiden.
1 tl suiker
1 tl paprikapoeder

In een pan het gesnipperde uitje en de geperste knoflookteentjes in de olijfolie fruiten tot ze zacht zijn. Doe daar de bouillon of witte wijn bij en op hoog vuur tot de helft in laten koken. Daarna de ontvelde tomaten en tomaten blokjes er bij. Laat dit sausje nog even doorkoken en voeg eventueel nog wat vocht toe als het te droog wordt. Naar smaak basilicum of de gedroogde kruiden erdoor. De gedroogde kruiden moeten echt zacht gekookt zijn Op het laatst de suiker en paprikapoeder erdoor, goed omroeren. Denk aan de plooien in de mond! Warm houden.

BOODSCHAPPEN die ook nodig zijn

250 gr Gnocchi
300 gr Gehakt
paneermeel
scheutje melk of room
1 klein eitje
roomboter
1 pond sperziebonen
nootmuskaat
peper en zout

We gaan in een ruime kom het gehakt, het eitje, het paneermeel, nootmuskaat en peper en zout (naar smaak) mengen. Hierna maken we er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. In een braadpan de roomboter laten smelten en zodra deze begint te bruinen bakken we de gehaktballetjes rondom bruin. Vuur lager en in ongeveer 10 minuten gaar laten worden. Uit de pan nemen en bij de warme tomatensaus doen.
De sperziebonen koken en verder bereiden.
In een ruime pan ongeveer 2 liter water aan de kook brengen. Zodra dit kookt de gnocchi erin en ongeveer 4 minuten koken. Zodra ze gaar zijn komen  ze vanzelf boven drijven.
Afgieten en in een ruime schaal met een klontje boter doen, mengen. (Heb je nog kruidenolie dan kun je die hier ook door mengen. Staat leuk en geeft een heerlijke smaak!
Kijk naar de foto voorbeelden of geef er zelf een swing aan om het gezellig op te dienen. En heb je een scheutje wijn gebruikt voor de tomatensaus, drink dan ook een lekker glaasje mee van de rest van de wijn.
Geniet van elkaar en eet smakelijk. De groeten van Inez.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten