dinsdag 8 april 2014

WORTELEN, VIS en aardappelpuree.

Vandaag wortelen met vis maar dan anders klaargemaakt dan met een klontje boter. Gebruik eens Palmsuiker, deze suiker is heerlijk op de boterham of door de pap. Maar ook heerlijk i.p.v. honing of als je iets zoeter wilt maken.
Palmsuiker wordt gewonnen uit puur sap van de Arenga suikerpalm en is rijk aan mineralen en antioxidanten.
Een goede supermarkt heeft dit in het assortiment.

Schrap de wortelen en haal aan de onderkant het puntje eraf, maar laat een cm of 4 van het groen, de bovenkant, eraan zitten.
Zet dit op in een ruime pan met een laagje water met wat zout en kook dit ongeveer 10 min. Gaar, maar niet te gaar. Grotere wortelen hebben meer tijd nodig, let daarop.
Ondertussen de aardappelen ook opzetten en ongeveer 20 minuten laten koken tot ze gaar zijn.
De vis, neem witvis kabeljauw/tong/schelvis, met viskruiden of eenvoudig met zout en peper inwrijven.
De kruiden even laten intrekken.
Wortelen afgieten en in een ruime pan een klontje boter smelten. De knoflookplakjes glazig laten worden in de boter. De wortelen erin leggen en zodra ze iets beginnen te kleuren omdraaien.
Het vuur uitdoen en er de palmsuiker over strooien, die dan nog na smelt en slierten erover trekken met de balsamico azijn. Warm houden.
Aardappelpuree maken en ook warm houden.
Klontje boter in een andere pan smelten en zodra de boter begint licht te verkleuren de gekruide vis erin leggen. Voorzichtig draaien na ongeveer 3 a 4 minuten. Vuur uit. De vis gaart verder in de pan en bakt niet droog.
Helft van de wortelen, zonder het groen, pureren met een klontje boter of olijfolie en in schaaltje doen.
Heb je al wat peterselieolie gemaakt, druppel dan wat over de worteltjes in het schaaltje. (smaak en zicht)

PETERSELIE OLIE:
Olijf olie, peterselie en een half teentje knoflook pureren of in de vijzel fijn wrijven en zeven. Knoflook kun je eventueel ook weglaten. Naar smaak hoeveelheid peterselie erbij doen, maar ook een pepertje of gemalen peper en wat zout.

Vis, hier ook weer de helft pureren, fijnmalen en in een schaaltje doen.
In het achtergebleven vet van de pan waar de vis in heeft gezeten een klontje boter bij doen. Aanbaksels losroeren, de boter laten bruisen en een eetlepel kappertjes er door roeren. Je kunt er een scheutje water bij doen of een beetje sap uit het potje van de kappertjes bijdoen. Jus is ook klaar.
De helft fijn malen en in een juskommetje doen. Doe alvast een klein beetje van de jus over het schaaltje met de gemalen vis.
En ik ben zelf eigenlijk geen toetjesmens, maar in de supermarkt lachte een heerlijke Tiramisu me toe en ik kon de verleiding niet weerstaan en voor dat ik het wist lag die in mijn mandje. Snel, makkelijk en heerlijk!
De niet gemalen portie kun je alvast opscheppen op een bord en warm houden in een voor verwarmde oven op 60 graden terwijl je de andere helft aan het malen, pureren bent. Omdat de meeste mensen met slik problemen erg langzaam eten kun je een klein rechaud aanschaffen of een warmhoudplaatje en daar de kommetjes op plaatsen. Let er wel op dat deze niet te hoog staat en het voedsel niet uitdroogt.


Geniet van elkaar en van het eten, eet smakelijk en de groetjes van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten