donderdag 10 april 2014

COURGETTE, HAMLAPPEN EN BLOKJES AARDAPPEL MET PETERSELIEBOTER

Vandaag geen aardappelpuree, maar gekookte blokjes aardappel met peterselieboter. Prakken en fijnmaken lukt denk ik wel op het bord. Ander zicht en smaak.
Basilicumolie kun je kant en klaar kopen, maar net als al die andere oliën kun je deze ook zelf maken. Welke kruiden je ook neemt, eerst de kruiden (blaadjes/geen steeltjes) knoflook, olijfolie en wat zout of peper. Gebruik je de vijzel, met het zout vijzel je makkelijker. En oh het ruikt zo heerlijk. Vooral de basilicum, toen ik vanochtend de keuken in liep kwam de geur me al tegemoet. En als je een paar flesjes in goed schoongemaakte flesjes/potjes bewaart is dit ook heerlijk op de boterham met bijvoorbeeld paté.
Wat de courgette betreft die kun je bakken, grillen en meestoven in o.a. ratatouille.
Nu heb ik ervoor gekozen om de courgette te grillen. Voor de grillsmaak en voor het streepje.















BOODSCHAPPEN

4 Aardappelen
Roomboter
Peterselie (alleen de blaadjes)
Courgette 1
Olijfolie
1 teentje Knoflook
Ricotta (kaas)
Basilicum (alleen de blaadjes)
Hamlappen 2x
Peper, Zout en Paprikapoeder

De aardappelen schillen en in gelijke blokjes snijden. Opzetten met een bodempje water met wat zout.
 Deksel erop en 8 a 10 minuten laten koken.
Ondertussen de courgette wassen. Boven en onder de kapjes eraf en in plakken van ongeveer 1/2cm snijden. Inwrijven met zout en even laten staan. Dit gaat meteen "zweten". Dep daarna het overtollige vocht eraf met een stukje keukenpapier. Wrijf de plakken in met wat peper en olijfolie en grill ze tot je een mooie streep krijgt. Je kunt de plakken ook gewoon bakken in de koekenpan als je geen grillpan hebt.
Warm houden onder aluminiumfolie.
De hamlappen inwrijven met zout, peper en paprikapoeder en bakken in de roomboter. Ongeveer 20 min. Zorg er wel voor dat ze gaar zijn (varkensvlees!) maar niet te droog. Dit vlees is al droog van zichzelf.
De aardappelen afgieten, droog laten stomen. Doe er meteen een klontje boter doorheen met de fijngesneden peterselie. Doordat het nog warm is slinkt de peterselie een beetje en het rauwe gaat eraf. Warm houden met deksel.
De helft van de plakjes courgette op een bord leggen. De andere helft pureren en in een kommetje doen.
Op het bord met de plakjes courgette een streep maken met de ricotta en er wat basilicumolie over druppelen.
In het gepureerde kommetje een schep ricotta doen en ook hier weer wat basilicumolie over druppelen. Klaar.
Helft van de hamlappen fijnmalen en met de rest van de jus (evt. aangelengd met wat water) op het bord doen, wat aardappelblokjes erbij en het kommetje met  de fijngemalen courgette erbij serveren
Kleed het andere bord af met de blokjes aardappel en de andere hamlap en serveer hier de gegrilde courgette bij.
Neem een heerlijk glaasje witte/koude wijn en pas later op de avond een toetje.
Ik had nog wat mango, blaadjes verse munt en een scheut volle yoghurt en heb daar een heerlijk toetje van gemaakt.

Ik sta open voor suggesties en commentaar en hoor graag van jullie.
Share it.

En verder zeg ik: Eet smakelijk, succes en de groetjes van Inez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten