dinsdag 15 april 2014

SAMBAL GORENG EI, CHINESE KOOL MET KOMKOMMERZUUR aard.e.o. rijst.

Eerst komkommer/paprika zuur.(snel)

BOODSCHAPPEN

1/2 Komkommer
1/2 Paprika
1    Rode Ui
350 ml Water
150 ml Azijn
50  gr Kristalsuiker
Schone glazen pot of weckfles

Was de komkommer, de paprika en schil de ui.
Boven en onderstuk van de komkommer eraf snijden en schil hem voor de helft in lange repen. (tijger effect). Snij er hierna schots en scheef plakjes van.
Haal de pitjes uit de paprika en snij lange repen van de paprika. De ui in de lengte, ook lange repen van snijden.
Doe dan alle groenten gemengd in de schone, droge glazen pot of weckfles.

Doe een pan op het vuur met een houten spatel. Doe daar tegelijk het water, de azijn en de suiker in.
Laat dit op hoog vuur koken. Zodra dit kookt, goed roeren en het vuur uit doen.
Giet nu dit azijnmengsel voorzichtig over de groenten in de glazen pot en laat dit goed afkoelen.
De smaak trekt in de groenten (die lekker knapperig blijven). Zodra dit afgekoeld is, blijft dit zeker 2 weken goed in de koelkast.
Heerlijk voor bij de boterham, vlees, barbecue, rijst enz.
Simpel, fris en koud gemalen/gepureerd een soort gazpacho, maar dan van komkommer. Variëren met tomaten, bloemkoolroosjes, wortelen, boontjes. Laat over de harde groenten even de kook gaan.
Je kunt hier alle kanten mee uit.
Serveer je dit gepureerd in een glaasje, dan is een schepje zuivelspread hier heerlijk bij.


























Bijna Pasen, dus een ei-gerecht, maar dan anders op z'n Indonesisch.
Niet te moeilijk, heerlijk met het zuur van hierboven en nu eens makkelijk want we hebben genoeg werk en zo tover je toch iets anders op tafel. De gerechten die ik beschrijf zijn voor 2 pers., maar makkelijk te vermenigvuldigen.
We gaan geen kruiden vijzelen, maar een lekkere kruidenmix inde indische winkel of in de supermarkt kopen.
Ik zelf ben meer een fan van de mixen in zakjes dan de mixen in blokjes. De smaak vind ik beter, maar kies gerust de blokken als je die beter vind smaken.
Lekker veel groenten en een eitje, plus een eenpersoons portie rijst. Deze kun je ook in de supermarkt kopen in magnetron verpakking of in zakjes die je een paar minuten moet koken.Zie verpakking.
Deze heb ik altijd in voorraad net zoals de kruiden zakjes in de koeling.
De sajoer lodeh, rendang en vooral de sambal goreng. Met gekookte boontjes is deze ook heerlijk.
Een blok Santen (kokos melk) of een blikje kokosmelk is ook handig.
Je kunt de mixen maken met groenten, vlees of eieren. Voor de vegetariërs onder ons kun je dit uitbreiden met een stukje tahoe/tofu.
Knoflook, gember en wat chili saus zijn ook onmisbaar in je koelkast als je van oosters eten houd.
Kijk eens rond in de indische winkel en in de betere supermarkt hebben ze tegenwoordig zoveel keus.

BOODSCHAPPEN

4 Gekookte Eieren
1 zakje boemboe Sambal Goreng
1 klein blikje Kokosmelk of 1cm van blok Santen
1 Ui fijngesneden
2 Aardappelen (evt. puree)
1 portie Rijst
1/2 Chinese kool in stukken gesneden
1 Ui grof gesneden
Olijf olie mild
kerriepoeder 1 1/2 theelepel
Zout/ peper
Kookroom 2 eetlepels

Doe in een pan een scheutje olijfolie met de fijn gesneden ui en fruit deze tot die glazig is. De kruidenmix erbij en een kopje water. Dit even goed roeren en een paar minuten laten sudderen.
Daarna de kokosmelk of 1 cm santenblok laten smelten in de saus. Als dit een mooie massa is, de gekookte eieren erin laten glijden. Nog 1 minuut even de eieren rond laten zwemmen. Vuur uit en warm houden met het deksel op de pan.
Neem dan een wok pan of ruime pan met een scheut olijf olie en laat deze goed heet worden (niet verbranden!) en fruit de gesneden ui hierin. Zodra dit begint te bakken de gesneden chinese kool erbij en flink wokken.
 Begint dit ook glazig te worden peper, zout en kerriepoeder erbij. Bak dit even mee en voeg dan de kookroom toe.
Snel en vlug klaar dus.
Ondertussen heb je de rijst volgens verpakking en de aardappelpuree klaargemaakt.
Alles gerechten halveren en de sambal goreng en chinese kool apart pureren en in schaaltjes doen.
Zie de foto's hieronder met suggesties om te serveren.

Dan wens ik U een heerlijk, gezellig Pasen met de groeten van Inez.




1 opmerking:

  1. Dat eiergerecht is lekker en heb ik nog nooit gemaakt! Ik dacht dat het veel moeilijker was. Durf ik nu dus wel te maken, ga ik doen!

    BeantwoordenVerwijderen