dinsdag 27 mei 2014

AARDAPPELSALADE met PREI, CHORIZO SOEP.

Vandaag aardappelsalade met een soepje van wat ik in mijn koelkast vond.
De salade heb ik de avond van te voren gemaakt, dan kunnen de smaken lekker intrekken en is de salade goed koud.
Buiten is het tropisch warm. De salade is goed te vermalen en met wat extra saus of dressing (mayonaise) en wat gemalen kruiden erover---een feestje!
Soepje is zo gemaakt, ik kijk altijd eerst in mijn koelkast voor restjes en soms komt er een soepje uit die mijn smaak papillen echt strelen. Restjes op gemaakt, broodje erbij en klaar.
Ik had nog een flinke prei, stukje chorizo, aardappeltje en bouillon (die heb ik altijd op voorraad).
Runder bouillon dus. Heb je dit niet voorhanden dan is een bouillonblokje een uitkomst.
Stokbroodje, ciabatta brood even de oven in en iedereen kan mee eten.
Maar omdat we maar met z'n tweetjes zijn deed ik vaak 2 volkoren broodjes even de oven in. Dat was genoeg en met een salade erbij een volledige maaltijd.
Je kunt de soep ook om een uur of 4 serveren, denk aan de Cup a Soup time!!
De aardappel salade is een makkelijke simpele salade, je kunt er nog van alles aan toevoegen: ham, spekjes, amsterdamse uitjes, prei enz,

BOODSCHAPPEN voor de aardappelsalade

Aardappelen 4 grote
Augurkjes 8 kleine
Uitje 1
Kappertjes 1 eetl.
Mayonaise 2 eetl.
Griekse yoghurt 2 eetl.
Zout en peper
Lente ui 2x
Wat vocht van de augurkjes



Schil en snij de aardappelen in blokjes van gelijke grootte. Was de blokje en zet ze op met een klein beetje water. Kook dit ongeveer 10 minuten tot de blokjes gaar zijn. Uit laten dampen en een beetje af laten koelen.. Lauw warm trekken de smaken beter in.
Snij het uitje en de augurkjes fijn. Meng de kappertjes, het uitje ende augurkjes met wat augurken vocht (naar smaak) door de lauw warme aardappelen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Snij de lente uitjes in fijne ringetjes, hou wat achter voor de garnering en doe dit ook bij de aardappelen.
Meng de mayonaise en yoghurt door elkaar in een kom en giet deze saus ook over de aardappelen. Goed mengen, kan het nog wat vocht of smaak hebben, doe er dan wat extra augurken nat bij.
Wacht tot de salade goed afgekoeld is, dek af en zet hem in de koelkast tot gebruik. Maak deze salade ruim van te voren zodat dit lekker door en door koud is.
Het pureren van deze salade is makkelijk, doe er dan wat extra saus bij en voor het zicht een sprietje lente ui.

BOODSCHAPPEN voor de snelle soep

Bouillon tabletten Rund 2x (als je geen bouillon hebt)
Water 1 liter
Aardappelen 2 grote
Prei 1 grote
Chorizo 1 ons
Peper
Griekse yoghurt

Soep, hier ga ik er vanuit dat er geen bouillon voorhanden is.
1 Liter water opzetten met de bouillon tabletten.
Schil, snij de aardappelen in blokjes en was ze en doe dit bij de bouillon.
Was de prei goed en snij deze in ringetjes en voeg dit ook toe aan de bouillon
Chorizo in kleine stukjes snijden en ook dit toevoegen.
Kook dit op een laag vuurtje in ongeveer 20 minuten door, zodat de chorizo zachter en de aardappelen en de prei gaar worden.
Peper naar smaak, let op door de chorizo is dit al pittig genoeg! Zout is niet nodig, ook chorizo geeft de rokerige smaak van de paprika af en van het spek dat erin verwerkt is. Vuur uit.
Zet de staaf mixer in de pan en pureer tot een homogene massa.
Hier kun je eventueel room aan toevoegen.
Serveer in gezellige kommen met een flinke dot griekse yoghurt.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten