donderdag 29 mei 2014

Knapperige WITLOF met BRAADWORST in  Tomatenjus.

Eigenlijk  niet helemaal mijn idee, maar ik heb het geprobeerd met wat frisse mix van groenten in zoetzuur omdat ik geen picallily bij de hand had. Origineel is het met picallily en een gekookt eitje erbij (vegetarisch) en staat het in het Jumbo Foodmarkt blaadje. Omdat niet iedereen het blaadje onder de neus krijgt, geef ik hierbij mijn draai van het recept aan jullie door. Ton Verhaar (chefkok FM Jumbo) is de bedenker van het originele recept.
Dit stampje is zo favoriet bij ons, snel klaar, gezond, lekker knapperig en fris.
Een lekker vet braadworstje erbij (bij al deze recepten hoeven we gelukkig niet op de slanke lijn te letten voor die gene met slik en kauw problemen), tomaatje, uitje enz.
Ik heb er weer zin in en wil je dit pureren of malen dan is het een fluitje van een cent en het zit er ook goed uit door de stukjes zoetzuur die er door zitten.
Heb je extra gemaakt voor de volgende dag, dan doe je er die dag nog een extra gesneden witlofje door voor de knapperigheid.
Jus, worst, stampje, drapeer dit dan gezellig op het bord.Kuiltje voor de jus en wat extra jus in de juskom voor op tafel.
Voor de aardappel puree heb ik geen room maar philadelphia roomkaas gebruikt, met wat opgevangen vocht van de gekookte aardappelen krijg je een smeuig geheel.

BOODSCHAPPEN

Aardappelen 4 grote
Philadelphia roomkaas 2 eetl.
Roomboter
Witlof 2 struikjes
Zout en peper
Nootmuskaat snufje
Braadworsten 2 st.
Tomaten 2 grote
Bloem 2 eetl.
Ui 1
Salie 1 theel.
Bak/braadvet of roomboter
Rauwkost zoetzuuur (Kühne pot) 2 eetl.



Schil, snij en was de aardappelen, zet dit op met een bodempje water en laat dit ongeveer 20 minuten koken tot deze gaar zijn.
In de tussen tijd de braadworsten die al op kamer temperatuur zijn even inprikken, door de bloem halen en in de boter aanbraden. Vuur lager en de gesneden ui en de partjes tomaat erbij doen. Strooi er wat salie over en laat dit zachtjes gaar worden.
Aardappelen afgieten en fijn stampen.
Klontje roomboter, philadelphia roomkaas, zout, peper en een snufje nootmuskaat erbij.
De witlof struikjes in fijne stukjes/ringetjes snijden en door de nog warme puree roeren. Is de puree nog wat te droog, doe er dan wat vocht van de aardappelen door of eventueel een scheutje melk.
Roer als laatste het zoetzuur erdoor. Zelfs het vocht van het zuur kun je gebruiken om de stamp meer smaak te geven of vocht!
Proeven, proeven, proeven...
De braadworsten die nu ook gaar zijn, een ervan alvast malen en in een kommetje of op het bord doen.
De jus in de pan ook malen met de handmixer en in een juskom op tafel doen/ of een gedeelte ervan in het kuiltje op het bord.
1 Portie van de witlof stamp ook pureren en op het bord doen (evt. met kuiltje).
Andere bord opmaken en genieten maar.....


Eet smakelijk en de groeten van Inez.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten