dinsdag 13 mei 2014

JACHTSCHOTEL á la INEZ met APPELMOES en een SPEKLAPJE.

Gisteren een fijne Moederdag gehad en niets van het slechte weer gemerkt.
En nu, vandaag stond ik op, keek naar buiten en het voelde herfst-achtig. Schotel-weer dacht ik meteen! Snel een aardappel puree gemaakt en van de appels die op de fruitschaal lagen een moes gemaakt. Beetje kaneel erdoor en je huis ruikt ook nog eens naar gezelligheid!
Dit kun je tussendoor doen of tijdens je kook uurtje.
Heerlijk zo'n schotel met dit weer. Heb je toevallig peren of annanas op de schaal, die kun je ook heel goed verwerken. Fris, maar let wel op de peer: het is een steenvrucht en nogal korrelig.
Je kunt natuurlijk ook appelmoes uit de pot nemen, sperziebonen, rodekool, maar ik had veel appels bij de boer meegenomen.
De speklapjes bakken we niet te hard aan en zo krijg je een schotel waar iedereen van kan meegenieten. We hoeven alleen de speklapjes te pureren en doen het achtergebleven vet in een jus kommetje.
De uien worden zo zacht gestoofd, die smelten weg in de puree met de appelmoes, eventueel is dit nog weg te prakken met een vork als het toch niet vloeibaar genoeg is.
Maak lekker veel appelmoes en uien mix, lekker voor op brood met paté en de appelmoes is koud altijd lekker.

BOODSCHAPPEN

3 Appels
Kaneel (snufje)
5 Aardappels
Kookroom
Roomboter
Nootmuskaat
4 Grote Uien in stukjes of ringen
Maggi kant en klare jus poeder
1 eetl. Ketjap manis
1 eetl. Azijn
halve eetl. Suiker
Zout en Pper
2 Speklappen
Paprikapoeder
Paneermeel

Maak eerst de aardappel puree en laat afkoelen.



Daarna de appelmoes. De appels schillen en in stukjes snijden. Zet dit op het vuur met een heel klein beetje vocht ( water of appelsap) en laat dit op een zacht vuurtje tot moes koken. Blijf erbij en roer goed om, ik doe er nooit suiker bij, maar bij zure appels is dit soms nodig.
Zijn ze tot moes gekookt, pan van het vuur, laten afkoelen en strooi er wat kaneel over.
In een andere pan de gesnipperde uien in de roomboter op laag vuur lichtbruin fruiten. Voeg daarna de ketjap, azijn, suiker en een snufje nootmuskaat toe. Is zout genoeg door de ketjap, dus niet nodig en laat dit op een zacht vuurtje zacht worden.
Leng wat van de juspoeder aan met wat koud water in een schaaltje en doe dit ook bij de uien mix.
Bestrooi de speklapjes met zout, peper en paprikapoeder en bak de lapjes in een beetje roomboter aan beide zijden bruin. Vuur lager om nog wat te laten door garen. Wordt het nog te droog voeg dan een beetje water toe.


We gaan bouwen.
Neem een vuurvaste schotel/schaal en vet die in met wat boter.
1/3 Deel van de aardappel puree in de schotel verdelen. Doe daarna de helft van de appelmoes over de aardappel puree heen.Spreid hierover het uien mengsel. Herhaal dit nog een keer.
Zorg dat de laatste laag met aardappel puree bedekt word. Hoeft niet helemaal bedekt te zijn.
De bovenkant van de aardappel puree met paneermeel bestrooien en hier en daar een klontje boter leggen.
In de oven schuiven en er een bruin korstje oplaten komen. Dit duurt ongeveer 20 min. op 200 graden. Lukt het korstje niet dan kun je altijd de grill erop zetten.
1 Speklap fijn malen en in een kommetje doen. Overgebleven vet in een juskom doen mocht de schotel te droog zijn.
De andere speklap op het andere bord en opscheppen maar.
Geniet ervan, eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten