dinsdag 1 juli 2014

TOMATENSOEP met een GEPOCHEERD EI.

Een zomer soepje vandaag met tomaten, uien en bleekseldrie.
Bij de turkse winkel de groenten gekocht. Mooie tomaten en of ze nu wel of niet uit Turkije komen, maakt me niet uit. Maar ze zagen er wel zo uit alsof het zonnetje meer op ze geschenen had dan onze tomaten bij de groenteboer.
Je kunt bij deze soep natuurlijk een gehakt balletje doen, (neem dan kalfsvlees, is zachter) maar vandaag om aan de broodnodige eiwitten te komen doe ik er een gepocheerd ei bij.
Een broodje kan er altijd bij, maar het is niet nodig en deze soep vult genoeg.

BOODSCHAPPEN                            

Tomaten 8 á 10 st.
Bleekseldrie 2 stengels
Uien 2 grote
Roomboter 2 eetl.
Bouillon 1/2 ltr.
Zout en Peper
Nootmuskaat snufje
Tomaten puree klein blikje

Eieren 2
Worcestersaus 1 eetl.

Was de tomaten, haal het kroontje eruit en snij de tomaten in stukken. Doe de tomaten in een ruime pan en laat ze gaar en zacht worden.
Wrijf deze puree fijn door een zeef en zet apart.
Neem de stengels seldrie, snij de onderkant ervan af en haal de draden er met een kaasschaaf of dunschiller af en was de stengels. Snij in stukjes.
Schil en snij de uien ook in stukjes.
Smelt boter in een pan en bak de uien en seldrie aan tot ze licht beginnen te kleuren.
Voeg daarna de gezeefde tomaten eraan toe en een halve liter bouillon (van een blokje of zelf gemaakt). Voeg de tomaten puree toe en proef, voeg eventueel zout toe.
Peper en nootmuskaat naar smaak. Proeven, proeven proeven en laat dit ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
Pureer hierna de soep met een staafmixer.
Je kunt voor de smaak wat worcestersaus toevoegen.
Pocheer 2 eieren apart in een pannetje met water met een scheutje azijn. Kook het water eerst, vuur lager en klop met een handmixer een kuiltje in het water.
Laat voorzichtig 1 ei erin glijden en laat dit ongeveer 5 minuten pocheren zodat het ei nog zacht van binnen is.
Het andere ei apart dezelfde behandeling laten ondergaan.
Met een schuimspaan voorzichtig het ei uit het water nemen en in een diep bord of in een kommetje laten glijden.
Lepel de soep er nu omheen.
Je kunt er nog wat room over sprenkelen voor het zicht, maar ook om het wat romiger te maken.
Geniet van de groente-bom en eet smakelijk!
Groeten van Inez.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten