dinsdag 9 september 2014

PEULTJES, PAPRIKA met GEHAKTBALLEN.

Mèt aardappel puree en vandaag uit een zakje, kant en klaar dus. Ik heb er een beetje minder water bij gedaan (dus niet zoveel als er op het pakje stond), roomboter en extra room aan toegevoegd.
Mooie peultjes en voor de extra vitamine C en kleur, de paprika.
Uien ben ik verzot op en heb dit dus ook door beide gerechten gedaan, het geeft altijd net iets meer smaak. Maar dit kun je natuurlijk ook weglaten.
De gehaktballen, eitje, paneermeel, nootmuskaat, koriander en gember. Dit alles in poedervorm erdoor.
En de jus leng ik meestal aan met wat water, tomatenketchup en wat worchester-saus.
Ik heb een flesje van Crosse-Blackwell standaard in mijn keukenkast staan. Een paar druppels in je soep, saus of ragôut of je tosti geeft het meteen een diepere smaak. Probeer het eens.
De buurman kwam al met een grapje vragen om een uur of 4, hoe laat we gingen eten. Meestal maak ik een grote voorraad ballen dus er was genoeg. Buurman een balletje?
Hij ging verder met de hond uitlaten, mèt een balletje in de hand met mosterdsaus en a big smile. Mooi toch?
En zien eten doet eten, ik heb er ook maar eentje kajuit gemaakt.......

INGREDIËNTEN                                  

Gehakt h.o.h. 500 gr.
Ui 2 middel
Ei 1
Paneermeel 2 eetl.
Nootmuskaat 1/2 tl.
Koriander 1/2 tl.
Gember 1/2 tl.
Tomatenketchup 1 eetl.
Worchester saus naar smaak
Boter, Room
Aardappel puree kant en klaar
Peulen 200 gr.
Paprika 1 rode
Zout en Peper

Doe het gehakt in een kom, schil 1 uitje en versnipper het. Doe de koriander, nootmuskaat en de gember en de uien en wat zout en peper naar smaak door het gehakt. Voeg het eitje toe en kneed goed door met je handen. Maak er ballen van.
Braad de ballen in de roomboter, om en om bruin en laat op zacht vuur met een klein scheutje water gaar worden in ongeveer 20 minuten.
Als dit gaar is de jus aanlengen met wat water, de tomaten ketchup en wat worchester saus. Op hoog vuur de jus lekker in laten koken.
Ondertussen de aardappel puree klaarmaken zoals op het pakje beschreven staat.
Reeds verteld, ik heb dus minder water gebruikt en het extra romig gemaakt met room en een klontje boter.


Was de paprika, ontdoe de paprika van de steel en pitten en snij hem in lange repen.
Schil 1 ui en snij deze ook in lange repen.
Haal van de peultjes de onder/en bovenkant eraf en ontdoe de peulen van de draden van de zijkant. Ook wassen dus.
Zet de peulen op met een laagje water, laat de kook erover gaan en giet af.
Neem een pan en laat een klontje roomboter erin smelten, fruit de ui en de paprika aan in ongeveer 5 minuten. Doe daarna de uitgelekte peultjes erbij en roer goed om.
Zout en peper en ook een druppel worchester saus en je gerecht is klaar.
Pureer/maal van alles 1 portie en doe dit op een bord. Ik heb er vandaag een soort vogelnestje van gemaakt voor de gezelligheid.
Jus op tafel ét vòila!
Neem een lekker toetje na, supermarkt-schap ligt vol, keuze genoeg en anders yoghurt met fruit of honing.
Geniet van het eten en van elkaar.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten