donderdag 18 september 2014

POMPOEN/PREI SOEP met SPEKJES.




Pan soep op tafel en stokbrood met een courgette-smeersel erop.
En dan lekker buiten opeten onder de parasol!
Vegetarisch? Laat dan lekker de spekjes weg en doe een extra lik marscapone of ricotta in de soepkom.
Courgette-smeersel heb ik gisteren gemaakt. Courgette in stukken gesneden, met 1/2 teentje knoflook en 1 ui gesnipperd. Dit overgoten met olijfolie, citroensap, wat basilicum en peper en zout.
Met mijn handen goed door elkaar gehusseld en 10 à 15 minuten onder de grill gezet. Daarna gepureerd en je hebt een heerlijk smeersel voor op brood of op een toastje.
Voor mijn wederhelft heb ik het op een snee fijn volkorenbrood zonder korstjes gesmeerd. In stukjes is dit zo te dopen in de soep.
En voor  mezelf is 1 stokbrood altijd teveel, dus ik doe dan altijd 2 voorgebakken puntjes (die ik alleen hoef af te bakken) in de oven.
Vanochtend de soep alvast gemaakt want we gingen nog even weg.
De soep is zo klaar, makkelijk, voedzaam en o zo lekker!!
Een lekker koud Roseetje erbij en het leven is toch een feest?

INGREDIËNTEN                                        

Pompoen 1 kleine
Knoflook 1
Prei 1
Ui 1
Bouillon 1 ltr. blokje of vers
Ontbijtspek 1 ons
Salie 1 eetl (gedroogd)
Zout, Peper
Olijfolie 2 eetl.
Afbak Stokbrood of Puntjes

Van de pompoen het kapje eraf gehaald en deze 2 minuten op vol vermogen in de magnetron gedaan.
Zo is deze makkelijk te hanteren/schillen/snijden. Maar kijk uit, hij is dan goed heet.
Verwijder de zaden en lange draden aan de binnenkant, schil de pompoen en snij hem in stukken.
Prei schoonmaken en in ringen snijden en goed wassen.
Knoflook en ui pellen en in stukjes snijden.
In een ruime pan alle groenten in de olijfolie 5 minuten fruiten.
Bak het ontbijtspek in een kleine koekenpan uit en snij in stukjes. Doe spek en spekvet bij de groenten.
Voeg hier 1 liter bouillon en de salie toe en roer goed door. Kip of runderbouillon maakt niet uit, wat er voorhanden is.
Zet het vuur lager en laat dit ongeveer 20 minuten door koken.
Bak het stokbrood in de oven af.
Besmeer het stokbrood met het courgette mengsel en leg de stukjes brood op een schaal op tafel.
Doe de soeppan van het vuur en roer de soep met de staafmixer glad.
Roer en proef, breng de soep op smaak met peper en zout. Ik vind het zout genoeg door de spekjes.
Serveer de soep in kommen met een eetlepel yoghurt of marscapone in de soep

Eet smakelijk, geniet nog even van de na-zomer en van elkaar.
Groeten van Inez.                                    



Geen opmerkingen:

Een reactie posten