dinsdag 22 juli 2014

PAKSOI, GARNALEN PUREE met TOMATENJUS/SAUS.

Ik had er een stampotje van kunnen maken, maar met deze hitte??? Als je dit toch wilt kun je de rauwe paksoi, heel fijn gesneden door de aardappel puree doen.
Rauw is niet altijd goed te verteren voor patiënt, al slinkt de paksoi door de warmte wel een beetje.
Saus is simpel- alles in de blender en op smaak gebracht met o.a. marmite en daarna in een pannetje zachtjes laten door sudderen.
Marmite is een gist-extract van groenten met o.a. seldrij, wortel enz. en zit vol met vitamine B.
Heb je een restje over van de saus, gebruik dat dan  de volgende dag voor een soepje. Met een extra uitje en een bouillon tablet en een schep crême-fraiche is dit heerlijk voor bij de lunch.
De paksoi heb ik op hoog vuur gewokt en met peper en zout op smaak gebracht.
Puree vol en romig gemaakt met wat je in huis hebt. Volle melk, crême-fraiche, kwark, roomboter.
En dan die hollandse garnalen. Oh wat zijn die toch lekker! Op je boterham met alleen zout en peper of zoals ik vandaag gedaan heb, door de aardappel puree.
Die kleintjes smaken het lekkerst, meestal neem ik iets meer, want ik weet hoe ik ben. Proeven en het bakje of zakje is half leeg.



TOMATENSAUS                                      

Knoflook 1 teentje
Ui 1 grote
Gepelde tomaten blik a 400 gr.
Peper en Zout
Paprikapoeder
Marmite 1 tl.
Extra Vierge olijfolie 1 eetl.
Suiker 2 tl.

Doe alles in de blender behalve de olijf olie. De ui en knoflook uiteraard geschild en in stukjes gesneden.
Pureer dit alles zeer fijn.
Doe de olijfolie in de pan en breng de saus aan de kook. Vuur lager en op laag vuurtje de saus een half uur laten door sudderen.
Dit kan wat gaan spetteren, dus let goed op.

INGREDIËNTEN                        

Aardappel puree 2 pers.
Verse Hollandse garnalen 200 gr.
Paksoi 1 flinke struik
Ui 1
Roomboter
Peper en Zout

Aardappel puree uit een pakje of lekker zelf gemaakt met roomboter. Maak hem niet te nat je kunt er altijd nog een extra scheut melk bij doen.
Doe meteen de gewassen garnalen erdoor en bestrooi royaal met peper. Zet dit warm weg.
Was de paksoi goed en snij hem in stukken.
Neem een ruime pan en laat daar een klontje roomboter in smelten en bak de gesneden ui even aan. (Niet bruin laten worden)
Voeg het onderste/witte deel van de paksoi erbij en wok dit op hoog vuur 2 minuten aan. Doe daarna het groene gedeelte erbij.
Peper en zout het naar smaak.
Pureer de helft van de aardappel puree met de garnaaltjes en de helft van de paksoi apart.
Maak de borden op en geef er een koel glas bier of een koud wit wijntje bij.
Eet smakelijk en de groeten van Inez.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten