donderdag 3 juli 2014

TAHOE/TOFU KETJAP met GROENTEN (vegetarisch)

Dit is eigenlijk een variant op de gado-gado. Je zou dit gerecht dus ook met een pinda-saus kunnen maken.
Ik vind dit altijd lekker in de zomer en mijn mannetje was er gek op. Het is ook ideaal met veel eters of op een verjaardag. Alles is van te voren klaar te maken en zo is er dan meer quality-time met je gasten.
De ketjap-saus kun je warm maken. maar koud heeft mijn voorkeur. De saus wordt wel wat dikker als je hem laat staan, maar is goed te verdunnen met water. De gefruite uien en knoflook zetten uit!
Meestal maak ik dit gerecht met sperziebonen en taugé. maar je kunt net als met de gado-gado ook andijvie of kool (gekookt/geblancheerd) erbij geven.
Geen worteltjes, ik zie het overal, maar in Indonesië doe je er helemaal geen wortelen door. Hier doen ze het waarschijnlijk voor meer vulling of gewicht (als je het kant en klaar koopt) maar origineel hoort het er niet in!
De gebakken aardappelen hoef je niet te frituren. Voor diegene met slikproblemen heb ik het alleen gekookt. Het is dan makkelijk te prakken op je bord en je bent lekker een beetje bezig.
Tahoe/Tofu, voedzaam en een goede vleesvervanger (vegetarisch).
Dit kun je van te voren marineren en bakken.
Zonder marinade smaakt het flauw, sojabonen.
Meestal wentel ik, nadat ik ze gekruid of gemarineerd heb, eerst door de bloem. Scheelt spatten en de tahoe/tofu krijgt een mooi knapperig korstje.

KETJAP-SAUS

Gefruite Uitjes 2 eetl.
Knoflook 3 teentjes in plakjes gefrituurd
Appelstroop 1 1/2 eetl.
Azijn 1 eetl.
Ketjap manis 1 kopje

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender of in de wrijfsteen en maak fijn. Is de saus te dik eventueel verdunnen met water. Warm of koud heel lekker. Hou je van pittig, doe er dan wat sambal oelek door of een half gesnipperde peper.



Voor de groenten schotel:

Sperziebonen handvol, schoongemaakt en in stukjes
Eieren gekookt 2 st.
Bladseldrij 1 eetl. in stukjes gesneden
Taugé handvol
Gefruite uitje evt. extra
Aardappelen 2 st.
Peper en zout

De aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. Bak frietjes van de helft en de andere helft kook je.
De tahoe/tofu in blokjes snijden en met keuken papier afdrogen. Peper en zout het.
Haal de blokjes even door de bloem en bak de blokjes in hete olie rondom bruin.
Sperziebonen koken, afgieten en wegzetten.



Bord opmaken:
Snij de eieren in vieren, drapeer dit samen met de frietjes, boontjes, taugé en tahoe/tofu op een bord.
Strooi hier de fijngesneden seldrie en eventueel gefruite uitjes over.
Maal de helft van de groenten en maak een apart bord voor diegene met slikproblemen en drapeer dit alles ook gezellig op een bord!
Sprenkel aan tafel de ketjap-saus erover naar smaak.



Lekker koud biertje erbij en een fruitsalade toe. Laat de zon maar schijnen en waan je in Indonesië.
Slamat makan!
De groeten van Inez.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten