donderdag 24 juli 2014

STAMPOT CHINESEKOOL met GELAKTE SCHOUDERKARBONADES.

Stampotjes zijn in mijn ogen echt winterse kost, maar het is ook wel makkelijk zo n pan met gemixte ingrediënten.
Vraag aan de slager om dunne lapjes schouderkarbonades of kijk in de supermarkt naar dunne lapjes. Die zijn zo klaar en lekker vet, haaskarbonades vallen vaak droger uit.
Spoel de lapjes even onder de kraan af en droog ze af met keukenpapier. Dit om restjes bot te vermijden die in de keel kunnen blijven hangen.
Wil je de stampot pittiger, doe er dan een half pepertje (zonder zaadjes) fijngesneden door.
Maar kijk uit, maak het niet te pittig, denk aan het verbranden van de tong, slokdarm enz. Dit zeg ik er maar nogmaals bij doordat het gevoel en de smaak vaak achteruit gaan.
Denk ook eens aan koude vruchtenmoes met dit weer. Of een koud gemalen tomaatje of komkommer met een uitje en wat citroen/azijn. Lekker fris!
Met deze hitte heb je meestal geen zin in eten, drink goed, vul je voorraad zout goed aan en zorg er in ieder geval voor dat je de broodnodige vitamines binnen krijgt.
Lukt het eten niet zo goed, zorg er dan voor dat je wat nutri-drink flesjes in huis hebt. Dit kun je ook in de vriezer doen (ijs!)
Dit is een energierijke en eiwitrijke voeding op melkbasis. Vraag ernaar bij je diëtist of in de apotheek.
Zorg dat je/ze op krachten blijven.

INGREDIËNTEN

Aardappelen 400 gr kruimig
Schouderkarbonades 2 dunne lapjes            
Olijfolie mild 2 eetl.
Balsamico azijn 2 eetl.
Honing 2 eetl.
Zout en Peper
Chinese kool in reepjes
Kokosmelk 100 ml.

Schil, was en snij de aardappel in stukken en zet dit op met wat water en een snufje zout.
Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten.
Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in de olie of roomboter bruin in ongeveer 2 minuten.
Sprenkel de helft van de balsamico erover en laat dit nog op zacht vuur stoven.
Doe wat olie in een andere pan en roerbak de chinese kool 3 minuten op hoog vuur.
Warm de kokosmelk op in een klein pannetje.


Giet de aardappelen af en stamp ze met de kokosmelk tot een smeuïg geheel. Maak het niet te nat!
Schep hierna de chinese kool erdoor heen. Maak het op smaak met peper en zout.
Proef de jus van de karbonades, de rest van de balsamico erbij en doe als laatste de honing erover heen.
De karbonades gaan mooi glimmen, smaken ietwat zoet en zijn mooi gelakt.
Maal 1 karbonaadje en een portie van de stampot apart en serveer.
Maak de jus aan met wat water en doe er eventueel een klontje roomboter door.


                                                                                 
Eet smakelijk en de groeten van Inez.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten